Obavijesti

News

Komentari 35

Legla ispod grada? U centru Šibenika snimili zmiju ribaricu

Legla ispod grada? U centru Šibenika snimili zmiju ribaricu
3

Preplašeni građani su zvali Centar 112, vatrogasce, policiju, komunalce, ali nitko nije reagirao. Rendžer Hrvoje Zekanović zmiju je htio ukloniti no netko ju je ubio

VIDEO

Kad se zmiju ili nekog drugog reptila pronađe u nekom prigradskom naselju, to je iznenađenje, ali kad se na nju umalo ugazi u najstrožem središtu grada, to je pravi šok za prolaznike u japankama i sandalama! Dogodilo se to u ponedjeljak oko 18 sati u Šibeniku, na središnjem gradskom trgu Poljani, na parkiralištu za motocikle uz samu zgradu Hrvatskog narodnog kazališta.

Preplašeni građani su zvali Centar 112, vatrogasce, policiju, komunalce, ali nitko nije reagirao. Nije se znalo tko je nadležan. Onda se netko sjetio rendžera županijske Javne ustanove 'Priroda' Hrvoja Zekanovića koji blizu stanuje i on se s metlom i plastičnom kantom zaputio na mjesto događaja, ne bi li zmiju evakuirao iz gradske vreve i građane spasio od daljnjeg strahovanja i gađenja. 

- Na žalost, stigao sam prekasno. Do mog dolaska netko je iz straha ubio nesretnu zmiju - rekao nam je Zekanović. 

Dr. sc. Dušan Jelić iz Hrvatskog institut za biološku raznolikost i Hrvatskog herpetološkog društva (HYLA) po fotografijama je utvrdio da se radi o bezopasnoj i neotrovnoj vodenoj zmiji pod nazivom ribarica (lat. Natrix tessellata). 

- Često se naziva i kockastom vodenjačom jer ima ovaj zanimljivi uzorak koji podsjeća na nizove tamnih kockica. Ali zbog tih šara ih često ljudi proglašavaju riđovkama. Uz cijeli tok rijeke Krke nizvodno do Skradina ova je vrsta dosta česta. Njoj je samo važno da je u blizini neki vodotok i da u njemu ima ribe i vodozemaca kojima se hrani. Ljude vrlo rado izbjegava. No, začuđuje da se ova vrsta nalazi i u samom Šibeniku, jer ovdje je voda u kanalu već gotovo potpuno slana. A ova vrsta uglavnom ne podnosi slanu vodu (isključivo slatku i vrlo rijetko boćatu). Ali sa obala crnog mora poznate su populacije koje žive u potpuno slanoj vodi, pa čak žive i na off shore platformama za naftu. Ovdje bi isto trebalo detaljnije pogledati šibensku luku i provjeriti da li ih se tamo može naći u moru - kaže dr. sc. Jelić. 

Ove zmije se uvijek sunčaju uz samu vodu, a dok love ribu može ih se vidjeti i kako čekaju u zasjedi u samoj vodi. Ribarica nije strogo zaštićena vrsta zmije, ali Zakon o zaštiti prirode i dalje zabranjuje bilo kakvo uznemiravanje ili ubijanje divljih životinja. Dr. sc. Jelić u slučaju susreta s ovom zmijom preporuča samo sačekati par trenutaka i vidjet ćete njezinu vrlo plahu prirodu, jer zmija će odmah pokušati pobjeći. Jelić je siguran da gradske fontane, u kojima žive ribe i kornjače, nisu stanište ove zmije. 

- Takva mala fontana joj sigurno ne bi bila dovoljno velika. Kornjače i ribice su tu jer ne mogu nikamo drugdje. Ali zmija bi bez problema izašla. Ona je sigurno došla iz nekog prirodnog toka. Šansa da je dugoročno živjela u fontani je ista kao i da ju je pod auto ispustio galeb u preletu - smatra dr. sc. Jelić.

Grad Šibenik prihvaća odgovornost za zmiju na Poljani, ali se pravda da komunalni redari nisu osposobljeni za djelovanje u ovakvim situacijama. 

- Za pojave ovakve i slične naravi, Grad angažira posebnu službu koja se tim poslom bavi (AS EKO). Situacija je specifična utoliko što službe nisu u mogućnosti izaći na teren trenutno, a zmija nije životinja koja bi čekala premještaj u prirodno stanište. Tomu u prilog ide i strah, odnosno nelagoda građana koju izaziva zmija, bez obzira je li otrovna ili nije i bez obzira što smo svjesni da je to životinja koja ne napada „ iz čista mira“, pa građani jednostavno djeluju žurno, bez puno razmišljanja o posljedicama za održivost eko sustava - kaže Mladena Baran Jakelić iz Ureda gradonačelnika Šibenika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore