Obavijesti

News

Komentari 58

Leo (14) je alergičan na hranu: Napokon sam okusio čokoladu

Leo (14) je alergičan na hranu: Napokon sam okusio čokoladu
3

Leo Lipovac je prije 14 godina bio prvo dijete u Hrvatskoj kojemu je presađena jetra sa živog donora. Zbog lijekova koje je morao piti Leo je postao alergičan na hranu

VIDEO

Prije mjesec dana probao sam čokoladu s rižom. Sad mi je jasno zašto je ta poslastica toliko raširena. Posebice među djecom, rekao je Leo Lipovac. 
Dječak iz Gornjeg Draganca pokraj Čazme, na jesen kreće u 8. razred osnovne škole. On je prije 14 godina bio prvo dijete u Hrvatskoj kojemu je presađena jetra sa živog donora.

Kako je tada morao godinama piti lijek da jetru koju mu je donirao otac Dinko (36) ne odbaci, to je prouzročilo pad imuniteta. Kako kaže majka Dijana (32), svaki lijek ima i nuspojave. Leo je postao alergičan na hranu. Na golemoj listi zabranjenih namirnica, uz brojne voće i povrće, nalazila se i čokolada. Kockica čokolade mogla ga je ubiti.

- Uvijek je bio jako discipliniran. Čak kad smo došli u goste, on je pitao što od ponuđenog sa stola smije. Nikad nismo imali problema. Za razliku ne samo od djece koja poskrivečki jedu što im je zabranjeno, Leo se strogo pridržavao pravila – kaže majka Dijana.

Još nije probao grah i lješnjake

Obistinile su se prognoze liječnika koji su rekli kako će ulaskom u pubertet alergije polako nestajati. Danas Leo jede samo čokoladu s rižom, ali se nada da će uskoro preći i na ostale. Rekao je kako je u ovih mjesec dana puno toga nadoknadio jer su alergije na hranu koje su ga pratile u ranom djetinjstvu gotovo iza njega.

Napokon smije jesti banane, kivi, lješnjake, orahe te sve vrste voća i povrća, kao i čokoladu koja se dugo godina nalazila na listi zabranjenih namirnica. Još nije probao grah i lješnjake, ali će uskoro i to probati.

Obiteljski rođendan slave 5. rujna

- Ne smijemo se ni sjetiti koliko su nam teško padala ta ograničenja. A tek Leu... - prisjeća se muke majka Dijana.

Leo se rodio s nerazvijenim žučnim putovima, a to su liječnici otkrili kad mu je bilo dva mjeseca.

Jetru su mu mogli donirati i otac i majka. Odlučili su se za oca. Majka Dijana kaže da su joj ti sati bili najdulji u životu. Zato 5. rujna slave obiteljski rođendan, dan kad su se osjećali kao da su se ponovno rodili.

Dječaku je život spasila tatina donirana jetra

Leo (na fotografiji s ocem 2008.) je bitku za život dobio kao 10-mjesečna beba. Čak 30 vrhunskih stručnjaka operiralo ga je 17 sati. Bilo je samo 50 posto šanse da će preživjeti. Tri godine nakon njegove operacije na svijet je došla seka Lucija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije