Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
108 komentara

Lesar o rezanju plaća: Premijer razmišlja? E to je jedna novost

Premijer Zoran Milanović predlaže da se plaće dužnosnika smanje za pet do deset posto. Na njegova najnovija razmišljanja stigle su reakcije saborskih zastupnika

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
108 komentara

Dok premijer Zoran Milanović ozbiljno razmišlja da se plaće dužnosnika smanje za pet do deset posto, saborski zastupnici nedavno su odbili prijedlog Laburista da se te iste plaće zbog krize i solidarnosti s građanima smanje za 21 posto. Na premijerova razmišljanja stigle su reakcije zastupnika.

- Tu su dvije novosti. Prva je da premijer razmišlja. Drugo, ako kalkuliraju smanjenjem plaća pet do deset posto, a odbili su naš prijedlog, znači da ne znaju brojati do 21, nego da je limit negdje 10. To pokazuje i računica o vrijednosti automobila koje su kupili. Imali su dosta velikih problema s matematikom zadnja dva dana - ironičan je Dragutin Lesar (Laburisti).  

U HDSSB-u, koji su ranije podržali prijedlog Laburista, nemaju ništa protiv premijerove najave. U svjetlu nedavnog odbijanja oporbenog prijedloga kada su vladajući tu mjeru okarakterizirali kao demagošku, Josip Salapić (HDSSB) poručio je premijeru da bi bilo dobro da se zbroji.

- Trebao bi znati koji dan što govori i što radi, da bismo mi znali kako naš premijer razmišlja, kako vodi Hrvatsku i kuda svi skupa idemo. Premijer bi trebao rješavati goruće gospodarske i financijske probleme, zbrojiti se koliko košta neki auto, a ne pričati o tome danima - rekao je. 

S obzirom na male uštede koje će za proračun imati premijerov prijedlog, smanjenja plaća dužnosnika od kojih, tvrdi Salapić, neki ništa ne rade, premijeru je preporučio da konačno razriješi tu šumu nereda. Napominje da bi svatko tko prima plaću iz proračuna trebao dobiti plaću sukladno onome koliko stvarno i radi. Osim državne razine predložio mu je da se pozabavi primanjima, ali i voznim parkom lokalnih čelnika te novcem koje država daje da lokalnu samoupravu. 

- Trebamo ozbiljno krenuti u rješavanje krize i situacije u Hrvatskoj. Premijer je totalno neozbiljan, treba otići i raspisati nove izbore. Ovako kako je krenulo Hrvatsku nećemo spasiti, nego će biti sve gore i gore - zaključio je. 

Ni Martina Dalić (HDZ) nema ništa protiv smanjenja plaća dužnosnika, a podsjetila je da od Vlade već dugo traži da napravi sveobuhvatan, konzistentan i jasan plan kako potaknuti rast gospodarstva te koje se reforme moraju napraviti. 

- U kontekstu svega toga pitanje plaća državnih dužnosnika uopće nije upitno. Međutim s ovakvom Vladom i upravljanjem tu ne pomaže 10 ni 15 postotno smanjenje plaća. Ova Vlada zorno pokazuje da i tako smanjene plaće nije baš u stanju zaraditi - izjavila je.

Za Jozu Radoša (HNS) oporbeni prijedlog smanjenja dužnosničkih plaća za 21 posto bio je neozbiljan, ali premijerovu najavu podržava i smatra je dobrodošlom. 

- Vlada se mora suočavati s krizom. Plaće dužnosnika imaju vrlo mali utjecaj na proračun, ali predstavljaju simbolični poruku javnosti u vrijeme krize i općih mjera štednje. To je dosta logična ideja - kazao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message