Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

Lesar za 24Express: Državnim dužnosnicima srežite plaće

Tražimo smanjenje plaća za 30 posto i pišemo zakon o tome iako znamo da će se godinama 'kiseliti' u Saboru na dnevnom redu jer vladajući nisu spremni za odricanje

Žarko Bašić/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
41 komentara

24express: Zbog protivljenja HUP-a povećanju minimalne plaće nazvali ste ih “kapitalistima opasnih namjera kojima treba zabraniti poslovanje u Hrvatskoj”. Nije li ocjena preoštra?

U ovom je trenutku minimalac bruto 2800, a Vlada predlaže povećanje na 2984 kune, i to nakon što minimalac tri i pol godine nije povećavan. Skandalozna je izjava HUP-a da oni ne mogu podnijeti povećanje minimalca od 170 kuna i da će to ugroziti 50.000 radnih mjesta te samo dokazuje da poslodavci računaju na besplatnu radnu snagu. To je zastrašivanje građana, i to jesu opasne namjere, a oni koji to ne mogu podnijeti, što imaju raditi ovdje? Pretpostavljam da će u idućem koraku tražiti ukidanje plaće jer ovakvi njihovi stavovi vode pretvaranju zaposlenih u roblje. S ovim povećanjem, minimalac bi iznosio 37 posto prosječne plaće, a Međunarodna organizacija rada upozorava sve vlade da minimalac treba iznositi 50 posto prosječne plaće. Mi smo predložili da se starta s 40 posto prosječne plaće i da se postupno, svake godine, povećava za dva posto dok ne dođemo do 50 posto jer je riječ o socijalnoj stabilnosti zemlje, a ne samo gospodarstva.

24express: S obzirom na veliku socijalnu ugroženost u zemlji, očekujete li velik odaziv na najavljenom sindikalnom prosvjedu 1. svibnja i hoćete li im se pridružiti?

Najvjerojatnije hoću, ali prethodno ću razgovarati s organizatorima jer se nigdje ne pojavljujem ako bi im to moglo smetati. Činjenica jest da je nezadovoljstvo javnosti socijalnim i gospodarskim stanjem u zemlji golemo, a to pokazuje i odaziv na europske izbore, koji je bio jasna politička poruka birača vlasti.

24express: Za razliku od velikog broja radnika koji rade za 2800 kuna bruto, saborski zastupnici rade za najmanje 30.000, a velik broj i za više od 40.000 kn bruto, pri čemu su, koliko javnost vidi, u tri mjeseca radili samo 25 dana. Ima li i u tom velikom društvenom nerazmjeru “opasnih namjera”?

Ja sam radio malo više, ali nema veze. U prosjeku mjesečno mi barem dva puta na društvenim mrežama postavljaju pitanja o zastupničkim plaćama i svim dodatnim pravima. Na njih redovito odgovaram davanjem svoje isplatne liste. Kako je to postalo učestala tema, redovito ću, svaki mjesec, objavljivati svoju isplatnu listu.

>>> Cijeli intervju pročitajte u novom broju 24sataExpressa
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message