Obavijesti

News

Komentari 41

Lesar za 24Express: Državnim dužnosnicima srežite plaće

Lesar za 24Express: Državnim dužnosnicima srežite plaće
1

Tražimo smanjenje plaća za 30 posto i pišemo zakon o tome iako znamo da će se godinama 'kiseliti' u Saboru na dnevnom redu jer vladajući nisu spremni za odricanje

VIDEO

24express: Zbog protivljenja HUP-a povećanju minimalne plaće nazvali ste ih “kapitalistima opasnih namjera kojima treba zabraniti poslovanje u Hrvatskoj”. Nije li ocjena preoštra?

U ovom je trenutku minimalac bruto 2800, a Vlada predlaže povećanje na 2984 kune, i to nakon što minimalac tri i pol godine nije povećavan. Skandalozna je izjava HUP-a da oni ne mogu podnijeti povećanje minimalca od 170 kuna i da će to ugroziti 50.000 radnih mjesta te samo dokazuje da poslodavci računaju na besplatnu radnu snagu. To je zastrašivanje građana, i to jesu opasne namjere, a oni koji to ne mogu podnijeti, što imaju raditi ovdje? Pretpostavljam da će u idućem koraku tražiti ukidanje plaće jer ovakvi njihovi stavovi vode pretvaranju zaposlenih u roblje. S ovim povećanjem, minimalac bi iznosio 37 posto prosječne plaće, a Međunarodna organizacija rada upozorava sve vlade da minimalac treba iznositi 50 posto prosječne plaće. Mi smo predložili da se starta s 40 posto prosječne plaće i da se postupno, svake godine, povećava za dva posto dok ne dođemo do 50 posto jer je riječ o socijalnoj stabilnosti zemlje, a ne samo gospodarstva.

24express: S obzirom na veliku socijalnu ugroženost u zemlji, očekujete li velik odaziv na najavljenom sindikalnom prosvjedu 1. svibnja i hoćete li im se pridružiti?

Najvjerojatnije hoću, ali prethodno ću razgovarati s organizatorima jer se nigdje ne pojavljujem ako bi im to moglo smetati. Činjenica jest da je nezadovoljstvo javnosti socijalnim i gospodarskim stanjem u zemlji golemo, a to pokazuje i odaziv na europske izbore, koji je bio jasna politička poruka birača vlasti.

24express: Za razliku od velikog broja radnika koji rade za 2800 kuna bruto, saborski zastupnici rade za najmanje 30.000, a velik broj i za više od 40.000 kn bruto, pri čemu su, koliko javnost vidi, u tri mjeseca radili samo 25 dana. Ima li i u tom velikom društvenom nerazmjeru “opasnih namjera”?

Ja sam radio malo više, ali nema veze. U prosjeku mjesečno mi barem dva puta na društvenim mrežama postavljaju pitanja o zastupničkim plaćama i svim dodatnim pravima. Na njih redovito odgovaram davanjem svoje isplatne liste. Kako je to postalo učestala tema, redovito ću, svaki mjesec, objavljivati svoju isplatnu listu.

>>> Cijeli intervju pročitajte u novom broju 24sataExpressa




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u