Obavijesti

News

Komentari 22

Lex Agrokor, premijer potjerao ministre, Trump je postao šef...

Lex Agrokor, premijer potjerao ministre, Trump je postao šef...
1

Pregled godine: Godinu iza nas obilježila su suđenja ratnim zločinima, prva godina Trumpovog mandata i pad nekad nedodirljivog hrvatskog tajkuna Ivice Todorića

VIDEO

Siječanj

Kontroverzni multimilijarder Donald Trump položio prisegu i postao 45. predsjednik Sjedinjenih Država. U svom inauguracijskom govoru Trump je poručio da će 'Ameriku vratiti narodu'

Trump attends the Freedom Ball in honor of his inauguration in Washington

Veljača

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu umro Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili 'hrvatskim Mandelom'.

Kraljica Elizabeta II ušla je u povijest kao prvi britanski monarh koji je doživio 65 godina vladavine.

Ožujak 

Zadnji dan ožujka Vlada je donijela Lex Agrokor odnosno Zakon o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama s ciljem, kako je tada istaknuo premijer Andrej Plenković, osiguravanja financijske i gospodarske stabilnosti zemlje

Pet je osoba poginulo, a najmanje 40 ih je ozlijeđeno u napadu i pucnjavi ispred britanskog parlamenta u središtu Londona. Napadač se vozilom zaletio u pješake i pregazio ih, nakon čega je prijetio nožem i njime ubio policajca 

David Rockefeller, američki bankar i ujedno najistaknutiji i najstariji član ekstremno bogate porodice Rockefeller umro je u 101. godini u New Yorku.

Travanj

Premijer Andrej Plenković po kratkom postupku izbacio iz Vlade MOST-ove ministre Vlahu Orepića, Antu Šprlju i Slavena Dobrovića

Uklanjana ploča s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ iz Jasenovca

Aleksandar Vučić izabran za predsjednika Srbije

U bombaškom napadu u metrou u Sankt Peterburg u Rusiji poginulo je 14 osoba, a više od 40 je ranjeno.

Police officers gather outside Ploschad Revolyutsii metro station in Moscow

U terorističkom napadu izvedenom vozilom u Stockholmu u Švedskoj poginule su četiri osobe, a 15 je ranjeno.

Svibanj

Uvjerljivom pobjedom Emmanuel Macron postao je novi predsjednik Francuske. Kandidat centra, zagovornik EU-a i tolerancije kao najmlađi predsjednik Francuske vodit će tu zemlju idućih pet godina.

French President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkel take part in a group photo on the launching of PESCO

U bombaškom napadu izvedenom pred kraj koncerta pop zvijezde Ariane Grande u Manchester Areni u Velikoj Britaniji poginule su 22, a ranjeno je 59 osoba. 

Lipanj

Lokalni izbori u Hrvatskoj - U drugom krugu u Zagrebu Milan Bandić je opet izabran za gradonačelnika,  a u Splitu je novi gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) koji je pobijedio Željko Kerum. Osijek će nastaviti voditi kandidat grupe birača Ivan Vrkić, dok će Rijeku u predstojećem mandatu voditi novi stari gradonačelnik Vojko Obersnel.

Umro Helmut Kohl, otac njemačkog ujedinjenja, najdugovječniji njemački poratni kancelar i veliki zagovornik međunarodnog priznanja Hrvatske

Brutalno ubojstvo u Varaždinu - Nuša Bunić (21) zarila nož u vrat svom dečku Nikoli Tureku. Pobjegla je s mjesta događaja, a mladić je nakon obilnog krvarenja pao je u hipovolemični šok, zadobio moždani udar, te je dva dana kasnije preminuo u varaždinskoj bolnici.

Srpanj

Sastanak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s američkim kolegom Donaldom Trumpom u Varšavi u kojem su razgovarali o  stanju u jugoistočnoj Europi, energetici i energetskoj sigurnosti, transatlantskim odnosima, borbi protiv terorizma i nekontrolirane migracije te budućnosti Europske unije nakon Brexita.

U.S. President Donald Trump talks to Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic during the Three Seas Initiative Summit in Warsaw

Tuča taksista u Dubrovniku: Taksisti i vozači Ubera potukli se na parkingu Zračne luke Dubrovnik. Morala je intervenirati policija. Neki od njih su završili u bolnici

Rujan

Vodeni pakao u Zadru. Grmljavinsko nevrijeme s jakim pljuskovima ostavilo je posljedice u cijelom gradu. U samo dva sata, od 8 do 10 ujutro, palo je oko 190 litara kiše po metru četvornom. Najgore je prošla garaža trgovinskog centra Supernova koja je zaplivala do krova te su potpuno uništeni svi automobili, potopljeni preko krovova kao podmornice.

Ivica Todorić počeo pisati blog i otkrivati 'svoju istinu' o Agrokoru.

Trg Maršala Tita u Zagrebu postao je Trg Republike Hrvatske. Tako je odlučeno na sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Za preimenovanje trga glasovalo je 29 zastupnika skupštine, 20 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Zloglasni Kapetan Dragan na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora. Proglašen je krivim za dvije točke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini. 

Listopad

Tomislav Horvatinčić na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen optužbi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. smrtno stradali talijanski supružnici na čiju jedrilicu je naletio njegov gliser. Oslobođen je jer je u trenutku nesreće imao sinkopu -  privremeni gubitak svijesti koji može trajati od nekoliko sekundi do minute, a koji je uzrokovan nedovoljnim dotokom krvi u mozak.

Studeni

Ivica Todorić postao lice sa tjeralice. Naime, Europski policijski ured (Europol) stavio je Ivicu Todorića na listu najtraženijih bjegunaca. Tako se nekadašnji veliki Gazda našao u biranom društvu 59 najtraženijih europskih bjegunaca. 


Pobjegao je u London gdje se odazvao pozivu policije, a sudac ga je pustio nakon što je platio  jamčevinu od 100.000 funti. No, oduzeta mu jr putovnica, mora nositi sigurnosnu narukvicu i javljati se policiji triput tjedno.

Vojnom intervencijom s vlasti smijenjen predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe koji se na čelu te države nalazio 37 godina.

Haški sud Ratka Mladića osudio na doživotnu kaznu zatvora. Tjedan dana kasnije Žalbeno vijeće potvrdilo je kazne iz prvostupanjske presude iz 2013. godine Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojom su proglašeni krivim za zločine protiv muslimansko-bošnjačkog stanovništva u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. General Praljak je nakon izricanja presude popio otrov i preminuo.

A wartime commander of Bosnian Croat forces, Slobodan Praljak, is seen during a hearing at the U.N. war crimes tribunal in the Hague

Umro jedan od najpoznatijih masovnih ubojica na svijetu Charles Manson, vođa zloglasnog kulta koji je osuđen za niz ubojstava, među kojima i ono trudne glumice Sharon Tate, supruge redatelja Romana Polanskog.

Prosinac

Dvadeset šest godina nakon raketiranja Banskih dvora policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore 1991. godine.

Preminuo vojnik Mario Pavišić (41) koji je bio u mirovnoj misiji Hrvatske vojske u Litvi. Pretpostavlja se da je u pitanju srčani ili moždani udar. 

Preminuo umirovljeni general pukovnik Franjo Feldi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović