News

Komentari 47

'Lex šerif je korak u ponor kad je riječ o lokalnoj demokraciji'

'Lex šerif je korak u ponor kad je riječ o lokalnoj demokraciji'

U Glasu su, kažu, zapanjeni količinom bezobrazluka koju donose izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravu, umjesto da se bavimo reformom i racionalizacijom....

Lex šerif korak je u ponor kada je riječ o lokalnoj demokraciji i participaciji građana u odlučivanju, a vijećnici će njime biti pretvoreni u dizače ruku po nečijoj volji, poručila je Anka Mrak Taritaš (Glas) u Saboru. Za njih je neprihvatljiv prijedlog da načelnici, gradonačelnici i župani postanu nedodirljivi i poput šerifa slobodno odlučuju što žele.

Goran Beus Richembergh naveo je da je Ustavom definirano pravo građana na lokalnu samoupravu i da oni svoje pravo ostvaruju putem izabranih predstavnika u predstavničkim tijelima te da se nigdje se ne spominje da to pravo ostvaruju preko načelnika, gradonačelnika i župana. 

- Svako razvlašćivanje predstavničkog tijela je protuustavno. Sve su ovlasti koncentrirane u rukama izvršne vlasti, tako da gradska vijeća i skupštine uopće ne raspravljaju o izvješćima o poslovanju gradskih tvrtki u nizu gradova, niti biraju članove skupština i nadzornih odbora gradskih tvrtki. Stiže i još jedan šamar, razvlašćivanje predstavničkih tijela da uopće raspravljaju o odgovornosti čelnika u zadnjoj godini mandata – ustvrdio je Beus Richembergh. 

U Glasu su, kažu, zapanjeni količinom bezobrazluka koju donose izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravu, umjesto da se bavimo reformom i racionalizacijom sustava lokalne i područne samouprave, kako smanjiti administraciju, povećati kvalitetu usluga građanima za koje plaćaju visoke prireze. 

- Umjesto svega toga imamo pokušaj nove koncentracije moći u rukama 500-tinjak ljudi u zemlji - upozorio je Beus Richembergh. 

Najčitaniji članci