Obavijesti

News

Komentari 59

Mladić ležao nepokretno dvije godine, sada je stao na noge

Mladić ležao nepokretno dvije godine, sada je stao na noge
3

Ivana Stvorića (28) iz Zagreba je netko u Čileu brutalno pretukao u ožujku 2010. godine. Nema novca za skupe terapije i logopeda pa uporno vježba kod kuće

VIDEO

Novu godinu dočekao je na nogama. Toliko je pozitivan, ništa mu nije teško. Nikad se ne žali da je umoran nego stalno želi vježbati. Zahvaljujući susjedu, pred kućom smo mu napravili razboj pa se tijekom lijepih dana cijelo popodne drži za rukohvate i hoda gore-dolje, rekla nam je Vesna Stvorić (52).

Njezin  sin Ivan Stvorić (28) iz Zagreba ležao je gotovo nepokretno dvije godine. Dijagnosticirali su mu tetraparezu, otežano kretanje ruku i nogu, no nedavno je uspio stati na noge. Uz pridržavanje stoji 20 minuta u komadu, sjedi samostalno, a hranu jede više žlicom nego sondom u trbuhu. Posjetili smo ga u skromnom obiteljskom domu na periferiji grada. Smiješio nam se i pokušavao nešto reći. Nismo ga razumjeli pa nam je majka pomagala. Rekao nam je da obožava gledati dokumentarce, a velika mu je želja otići gledati hokejaše Medveščaka u akciji.

Mladića su krvavog i bez svijesti pronašli na ulici u Santiagu. Netko ga je u ožujku 2010. godine brutalno pretukao, a čileanska policija nije otkrila tko i zašto. U tamošnjoj bolnici ležao je u umjetno izazvanoj komi 46 dana jer je krvario u mozak. Kad se probudio, hrvatski liječnici otišli su po njega. Bio je u toplicama koje mu nisu puno pomogle.

- Svaki dan ga ZET-ov kombi vozi na jednosatne fizikalne vježbe kod privatnika. Sat stoji 250 kuna, a HZZO plaća samo pola. Ali te terapije su mu stvarno koristile – dodala je Vesna. Njoj su transplantirali bubreg, ali sinu pomaže u svim aktivnostima. Nažalost, nezaposlena je, ali vjeruje kako bi njezin sin već hodao i govorio da imaju više novca.

- Sat vježbi na lokomatu stoji 620 kuna, a to bi mu najviše pomoglo – rekla je Vesna. Lokomat je robotizirani uređaj na kojem je prohodala stolnotenisačica Sandra Paović, i to nakon prognoza da će ostati nepokretna.

Kako bi se što prije oporavio, Ivanu možete pomoći uplatom na Vesnin račun kod Hrvatske poštanske banke, broj 3213159357.

Obitelj nema novaca kako bi platila logopeda

Ivanu je oštećen centar u mozgu zadužen za govor. To je dio u kojem napreduje najsporije jer nema logopeda koji bi mu došao u kućni posjet. Obitelj nema automobil niti novac za privatnog stručnjaka. Majka Vesna prvo je s njim komunicirala pomoću prozirne abecedne folije. Pratila je koja slova Ivan gleda i slagala ih u riječi. Sad razumije sve što joj sin govori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 59

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti