News

Komentari 2

Libijske snage odane Haftaru objavile primirje, Vlada pristala

Libijske snage odane Haftaru objavile primirje, Vlada pristala

Od travnja snage Libijske nacionalne vojske (LNA) odane Haftaru nastojale su zauzeti Tripoli, gdje su se borile sa snagama povezanim s GNA

 Libijske istočne snage odane zapovjedniku Halifi Haftaru objavile su u subotu primirje u zapadnom području, koje uključuje glavni grad Tripoli, počevši u 0,01 sati u nedjelju, a međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva  (GNA) pristala je na primirje.

Od proglašenja primirja na zapadu zemlje nisu zabilježene povrede prekida vatre, prema izvorima u Haftarovim snagama. 

Od travnja snage Libijske nacionalne vojske (LNA) odane Haftaru nastojale su zauzeti Tripoli, gdje su se borile sa snagama povezanim s GNA.

U izjavi objavljenoj online u nedjelju ujutro, GNA sa sjedištem u Tripoliju, kaže: "Kao odgovor na poziv turskoga i ruskoga predsjednika na primirje, čelnik predsjedničkog vijeća vlade nacionalnog jedinstva objavio je primirje s početkom u ponoć 12. siječnja".

Dok je LNA u četvrtak odbio poziv Turske i Rusije na prekid vatre u sukobu koji izaziva sve veću stranu upletenost i zabrinutost, glasnogovornik LNA Ahmed Mismari rekao je u video izjavi u subotu navečer da je LNA prihvatio primirje na zapadu "koje omogućuje da i druga strana poštuje prekid vatre". 

Upozorio je da će se na "svako kršenje silovito odgovoriti".

UN-ova misija potpore u Libiji (UNSMIL) pozdravila je primirje i pozvala zaraćene strane "da se strogo pridržavaju prekida vatre  te stvore prostor za mirovne napore kako bi se svi sporovi riješili  kroz libijsko-libijski dijalog".

Turska podržava GNA sa sjedištem u Tripoliju pod vodstvom Fajeza al Seradža, a ruski vojni plaćenici su uz istočne snage.

Viši dužnosnik GNA rekao je u četvrtak da pozdravlja svaki vjerodostojni prijedlog za prekid vatre, no da ima dužnost zaštititi Libijce od Haftarov ofenzive.  

Ranije u subotu, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se libijski mirovni pregovori održati u Berlinu te dodala da libijske zaraćene strane moraju imati veliku ulogu u pronalaženju rješenja. 

Najčitaniji članci