Obavijesti

News

Komentari 6

Liječnica usred leta iznad Nila porodila putnicu: 'Curicu je nazvala po meni, ganula me'

Liječnica usred leta iznad Nila porodila putnicu: 'Curicu je nazvala po meni, ganula me'

Mlada migrantica iz Ugande putovala je kući iz Saudijske Arabije gdje se trebalo roditi njezino prvo dijete, no djevojčica je odlučila na svijet doći ranije nego što je predviđeno

VIDEO

Prisebnost liječnice iz Toronta, Aishe Khatib, koja za sebe tvrdi da dobro funkcionira pod pritiskom, bila je na kušnji prošli mjesec kad je usred interkontinentalnog leta u zrakoplovu Qatar Airwaysa čula poziv stjuardese koja je pitala ima li u kabini liječnika, prenose mediji.

Zrakoplov je 7. prosinca poletio iz katarske Dohe prema ugandskome gradu Entebbeu kamo je dr. Khatib putovala na odmor, piše BBC.

"Otprilike sat vremena nakon polijetanja stjuardesa je putem zvučnika pitala ima li liječnika ili medicinskog osoblja u zrakoplovu", ispripovijedala je dr. Khatib u petak za CTV News Toronto.

Khatib, docentica na Odjelu za obiteljsku medicinu Sveučilišta u Torontu, spremno se javila te su je poslali u stražnji dio aviona, gdje je mlada žena bila usred trudova.

Američki nosač aviona vratili u Jadran zbog Dodika i Rusa. Dva dijela tog broda su stroga tajna
Američki nosač aviona vratili u Jadran zbog Dodika i Rusa. Dva dijela tog broda su stroga tajna

Mlada migrantica iz Ugande putovala je kući iz Saudijske Arabije gdje se trebalo roditi njezino prvo dijete, no djevojčica je odlučila na svijet doći ranije nego što je predviđeno, u 35. tjednu trudnoće.

Zahvaljujući pomoći dr. Khatib rođena je zdrava djevojčica i po liječnici je dobila ime Aisha kojemu je pridodano i Miracle (Čudo).

"Kad sam stigla do stražnjeg dijela kabine zrakoplova i ugledala gomilu ljudi okupljenih oko nekoga tko je trebao pomoć, najprije sam pomislila da je riječ o srčanom udaru ili sličnoj situaciji", rekla je dr. Khatib. "No kad sam se približila ugledala sam ženu koja je upravo rađala".

Miracle Aisha i njezina majka imale su taj dan veliku sreću. Naime, osim dr. Khatib u zrakoplovu se zateklo još dvoje medicinskih radnika - medicinska sestra i pedijatar iz Liječnika bez granica (MSF).

Ispred hrvatske obale 5000 američkih vojnika i 100 aviona, a Putin želi staviti veto NATO-u
Ispred hrvatske obale 5000 američkih vojnika i 100 aviona, a Putin želi staviti veto NATO-u

"Čim je dijete rođeno snažno je zaplakalo. Djevojčica je bila stabilno, a i njezina majka. Potom sam je predala pedijatru koji je obavio detaljniji pregled novorođenčeta", kazala je dr. Khatib, koja je čestitala majci i rekla joj da je rodila zdravu djevojčicu. Potom se prolomio pljesak u kabini zrakoplova."

"No najveće je iznenađenje uslijedilo kad sam shvatila da će majka djevojčicu nazvati po meni. To me je ganulo pa sam svojoj tek rođenoj imenjakinji odlučila pokloniti zlatni lančić s imenom Aisha ispisanim na arapskom koji sam nosila oko vrata. Pomislila sam kako će Miracle Aisha imati malu uspomenu na liječnicu koja je pomogla donijeti je na svijet na visini od 10.500 m, dok je avion nadlijetao Nil".

"Majka i beba bile su u dovoljno dobroj formi da su mogle nastaviti let. Osoblje ih je premjestilo u odjel prve klase, gdje smo ih nadzirali preostalih pet sati do završetka leta", rekla je liječnica.

Porod na visini od 10.500 metara dogodio se 7. prosinca, no dr. Khatib je bila prezauzeta poslom i liječenjem pacijenata zaraženih covidom u Torontu pa je fotografije na društvenim mrežama podijelila tek ovaj tjedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca