Obavijesti

News

Komentari 27

Liječnici - političari: Lakše je spasiti tuđi život nego fotelju

Liječnici  - političari: Lakše je spasiti tuđi život nego fotelju
6

Mnogi se liječnici posvećuju zanatu koji, čini se, ima posve suprotne učinke - politici... Brojni liječnici-političari živote su spašavali i na javnim mjestima

VIDEO

Umjesto liječenja ljudi, na što su prisegli Hipokratu, mnogi se liječnici posvećuju zanatu koji, čini se, ima posve suprotne učinke - politici... Mnogi liječnici-političari živote su spašavali i na javnim mjestima.

Posljednji takav slučaj prošlog je vikenda zabilježen u đakovačkom kafiću Fes, u kojem su se u istom trenutku našli stomatolog i predsjednik osječkog Gradskog odbora HDZ-a Vlatko Kopić i njemu dotad nepoznat Željko M. Sjedili su na kavi, za različitim stolovima, kad je Željko pao na pod. Kopić mu je odmah pritrčao.

- Njegova supruga rekla mi je da mu je cijelo jutro trnula lijeva ruka i boljelo ga prsište. Bio je to školski primjer infarkta - rekao nam je Kopić, koji je kao oralni kirurg prošao tečajeve u reanimaciji pacijenata. 

Zato je i znao što činiti. Dao mu je umjetno disanje i masirao srce. Nakon osam minuta Željko je prodisao. Stigla je Hitna pomoć, a on je opet pao u arest. Ovog puta Kopić je asistirao. U sličnoj situaciji ljetos se našao i HNS-ov gradonačelnik Dubrovnika. Andro Vlahušić reanimacijom je spasio život turistu. Gradonačelnik je išao na sastanak kad se pred njim srušio čovjek.

- Mislio sam da je kolabirao od vrućine. No u jednom je trenutku izgubio puls i prestao disati. Napravio sam kratku reanimaciju dok nije došla Hitna - rekao je tada Vlahušić, koji je i godinu ranije pomogao jednom strancu kojem je pozlilo. Po mišljenju mnogih, jedan od najistaknutijih liječnika među političarima je Drago Prgomet, bivši HDZ-ovac, a danas šef HRID-a, koji je u ljeto prošle godine spasio život političkom oponentu, SDP-ovcu Ranku Ostojiću

Prgomet, predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb, operirao mu je apsces vrata. Nakon oporavka Ostojić se zahvalio Prgometu. Kao dragovoljac Domovinskog rata u dva navrata ulazio je u minsko polje i izvlačio suborce, ali i neprijateljske vojnike.

Na operacijskom stolu Bore Grubišića, donedavno saborskog zastupnika i člana HDSSB-a, tijekom Domovinskog rata bili su vojnici protivničke vojske, kao i srpski civili. Grubišić je bio liječnik najveće, slavonskobrodske, ratne bolnice u koju je od 8. ožujka do 18. listopada 1991. primljeno 8500 ranjenika i obavljeno oko 11.500 operacija. Traumatolog Grubišić ondje je u tom periodu postavio 300-tinjak od ukupno oko 600 postavljenih fiksatora.

Na stolu su mu se nerijetko našli i srpski vojnici i civili, koji su zatim vođeni na razmjenu Hrvata i Srba u Dragalić.

- Oni su s nepovjerenjem gledali u nas liječnike, ali to se nepovjerenje brzo topilo kad su vidjeli da sa svima radimo jednako. Liječnik je pod Hipokratovom zakletvom i svi mu moraju biti jednaki - potvrdio nam je Grubišić.

Andrija Hebrang, bivši HDZ-ov ministar zdravlja, u proljeće 2010. spasio je žrtve prometne nesreće na Pašmanu. Petero starijih ljudi hodalo je uz rub ceste, kad ih je pokosio motociklist. Ležali su u krvi i baš tada je autom naišao Hebrang sa suprugom i još jednim liječnikom. Odmah su reagirali. Hebrang je stradaloj ženi previo nogu koja je visjela zbog prijeloma.

Još jedan liječnik iz redova HDZ-a, Stjepan Milinković, iste je godine branitelja oboljelog od PTSP-a odgovorio od samoubojstva. Htio je skočiti s mosta između Botova i Gole pokraj Koprivnice. Zaustavljen je promet, radnici HŽ-a isključili su struju, stigli su policija i Hitna pomoć. Iako policajci nisu uspjeli nagovoriti muškarca da siđe s mosta, to je nakon dva sata pošlo za rukom Milinkoviću i još dvojici muškaraca.

I dva bivša HDZ-ova zadarska gradonačelnika, Živko Kolega i Zvonimir Vrančić, uspješno su ljude odgovorili od samoubojstva. Vrančić je 2009. oca dvoje djece odgovorio od skoka s katedrale Sv. Stošije, dok je Kolega tri godine ranije od policije dobio dojavu da s njim želi razgovarati čovjek koji se sprema skočiti s Muraja.

Kolega je odmah stigao. Vukovarac, otac dvoje djece, hodao je po rubu 15 metara visokih bedema. Kolega ga je uvjerio da ništa nije nerješivo te da neće izgubiti štand na zadarskoj tržnici za koji mu je uskoro istjecala koncesija.

HDZ-ovac Darko Milinović i Hrvoje Tomasović, bivši HSP-ovac, a zatim predsjednik Hrvatskog demokratskog slobodarskog saveza Dalmacije (HDSSD), obavili su hvalevrijedne poduhvate na operacijskom stolu. Milinović je je 2007. godine na ginekološkom odjelu Opće bolnice Gospić pacijentici, tada staroj 76 godina, odstranio tumor teži od 15 kilograma, dok je Tomasović spasio djevojku (20) koja je 2012. godine silovana u Podstrani. Djevojka je zadobila teške i po život opasne povrede probavnog trakta nakon što je s mladićem neko vrijeme bila sama u prostoriji. Operacija je trajala tri sata.

Spasio branitelja od samoubojstva

Patrik Macek/PIXSELL

Tri dana prije Božića 2010. godine HDZ-ov saborski zastupnik zatekao se ispod mosta s kojeg se htio baciti branitelj oboljeli od PTSP-a. Policija ga nije uspjela odgovoriti, ali Milinković i još dva muškarca jesu.

Spasio pet žrtava prometne nesreće

Boris Ščitar/Pixsell

Andrija Hebrang se sa suprugom i još jednim liječnikom zatekao na mjestu nesreće. Motociklist je pokosio pet ljudi. Liječnici su odmah djelovali. Hebrang je ženi previo nogu koja je visjela od prijeloma.

U ratu operirao i srpske vojnike

Patrik Macek/PIXSELL

Donedavni HDSSB-ovac Boro Grubišić je tijekom rata u brodskoj bolnici spašavao živote. Na stolu su mu bili i pripadnici protivničke vojske, koji su zatim vođeni na razmjenu Hrvata i Srba u mjesto Dragalić.

Zubar neznanca oživio u kafiću

24sata

Osječki stomatolog Vlatko Kopić je prije nekoliko dana spasio život neznancu u kafiću koji je doživio zastoj srca. Kopić, predsjednik osječkog Gradskog odbora HDZ-a, dao mu je umjetno disanje i oživio ga.

Išao na sastanak, pa reanimirao

Grgo Jelavić/PIXSELL

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ljetos je išao na sastanak, kad se ispred njega srušio turist. Izgubio je puls i prestao disati. Vlahušić je napravio kratku reanimaciju, dok nije došla Hitna pomoć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca