News

Komentari 1

Liječnici s Floride izvijestili o prvom aktivnom prijenosu zike

Liječnici s Floride izvijestili o prvom aktivnom prijenosu zike

Guverner Floride Rick Scott u petak je izvijestio o prvome lokalnom slučaju prijenosa virusa zike u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država. Vjeruje da je riječ o prijenosu ubodima komaraca

Guverner Rick Scott kazao je da se vjeruje kako je do aktivnog prijenosa virusa zika došlo na malom, ali gusto nasljenom području okruga Miami-Dade. Zaraženi su jedna žena i trojica muškaraca, rekao je Scott. 

Iako se zdravstveni dužnosnici tek spremaju precizno ustanoviti koja vrsta komaraca prenosi virus, država Florida isključila je druge načine njegova prijenosa, uključujući putovanja u drugu zemlju u kojoj je ovaj virus raširen, kao i prijenos seksualnim kontaktom. 

Američki zdravstveni dužnosnici već mjesecima upozoravaju građane da bi ljetno razdoblje moglo značiti lokalno širenje virusa, te da bi najpogođenije mogle biti obalne države poput Floride, Teksasa i Louisiane. 

Širenje zika virusa i njegove posljedice prvi su put otkrivene prošle godine u Brazilu. Ustanovljeno je da virus uzrokuje mikrocefaliju, rijetku anomaliju male glave kod novorođenčadi, kao i neurološke abnormalnosti.  

Najčitaniji članci