News

Komentari 93

Liječnici u KB Dubrava spasili mladića s koronom i upalom na srcu: 'To nitko nije preživio'

Liječnici u KB Dubrava spasili mladića s koronom i upalom na srcu: 'To nitko nije preživio'

Pacijent je imao covid infekciju pluća s kojom se borio neko vrijeme, a povrh svega je imao bakterijsku upalu zaliska. Bakterija mu je u potpunosti pojela jedan zalisak

U Kliničkoj bolnici Dubrava prvi su, i zasad jedini u svijetu, izveli operaciju na srcu 37-godišnjaka kojemu su korona virus i bakterija potpuno pojeli srčani zalistak. Bez operacije ne bi preživio. Tim predvođen iskusnim kardiokirurgom Igorom Rudežom spasio mu je život. 

37-godišnji Jan Kolničar u bolnici je 72 dana. Prošao je mnogo - od  meningitisa, COVID-a, reanimacije do hitne operacije srca, i to u posljednji čas.

- Danas evo peti dan, milina, kao da se ništa nije dogodilo, korona miruje ili kako to već ide, srce radi normalno, rekao je Jan Kolničar za HRT.

Sad je svega itekako svjestan. Bez operacije ne bi preživio.

- Splet je to ružnih okolnosti. Prvo je imao covid infekciju pluća s kojom se borio neko vrijeme, a povrh svega je imao bakterijsku upalu zaliska. Bakterija mu je u potpunosti pojela jedan zalisak tako da je dvostruko bio smrtonosno ugrožen, naglasio je prim. dr. sc. Igor Rudež, dr. Med.,pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju, KB Dubrava.

Operacija je trajala tri sata, više od 4 litre vode izvukli su mu samo iz pluća.  

- Na djelu gdje glavna krvna žila aorta izlazi iz srca se napravio apsces. Jedna šupljina koja je bila 3x2 centimetra u samom srcu, to smo sve otvorili, drenirali, zatvorili s jednom zakrpom, zamijenili zalisak koji je u potpunosti bio uništen i hvala bogu sve je dobro, rekao je dr. Rudež.

U svijetu, kaže, nitko nije prijavio takav slučaj.

- Da je netko operiran u takvom stanju i preživio, za sada meni još nije poznato u svijetu, tako da ako ovako ostane bit će dobro, naglasio je.

- Njemu je svaki dan sve bolji, oporavlja se dobro, temperature nema, dobiva svoju terapiju koju pacijenti koji imaju endokarditis dobivaju. Ponosna sam što je sve prošlo u redu i što je pacijent dobar, to je najveći blagoslov i zadovoljstvo da je naš pacijent danas ovakav kakav je, govori Milka Grubišić, glavna sestra Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju, KB Dubrava.

Iako će Jan propustiti blagdane s obitelji i sinov rođendan na Štefanje, živ je, kaže, i imaju vremena za sve. Jer Janovo srce neometano kuca i uspješno se oporavlja.

Najčitaniji članci