News

Komentari 2

Liječnik: 'Važno je hidratizirati se i ne izlaziti kad je najtoplije'

Liječnik: 'Važno je hidratizirati se i ne izlaziti kad je najtoplije'

Liječnik Darko Sinjeri je za HRT komentirao trenutni toplinski val u Hrvatskoj. Objasnio je kako se ponašati u vrijeme visokih temperatura.

Darko Sinjeri, specijalist hitne medicine je za HRT komentirao toplinski val koji je ovih dana zahvatio Hrvatsku. Kaže da Nastavni zavod za hitnu medicinu dnevno ima oko 300 intervencija, a 5% se pripisuje vrućinama. Zbog povišenih temperatura ima različitih vrsta kolapsa ili poziva kroničnih bolesnika kojima je pozlilo.

Sinjeri je pojasnio kako se ponašati u vrijeme visokih temperatura:

- Jako je bitno ne izlaziti u najtopliji dio dana na otvoreno, između 11 i 17 sati. Ako izlazimo treba se adekvatno odjenuti, preporuka je da to bude prozračna odjeća, laganih materijala uz pokrivalo za glavu i zaštitne sunčane naočale.

Nastavlja da je važno da kronični bolesnici uzimaju propisanu terapiju te da lijekove drže na temperaturi od 25 stupnjeva. Ako je temperatura viša, onda preporučuje da se lijekovi drže u hladnjaku.

Upozorio je da osobe koje rade na otvorenom češće uzimaju pauze i odmore nakon svakih 30 do 45 minuta na suncu te da se dovoljno hidratiziraju.

Dodao je da je potrebno posebno pripaziti na starije osobe jer često ne osjećaju žeđ:

- Na ovako visokim temperaturama svi se znojimo i gubimo puno tekućine, i stariji i mlađi. Ako direktno ne osjećamo žeđ, osjećat ćemo možda neke druge simptome poput suhoće u ustima, otežanog govora, a dobar pokazatelj je i mokrenje.

Ako je mokraća koncentrirana i tamnije boje te neugodnog mirisa, potrebno je nadoknaditi tekućinu, savjetuje Sinjeri.

Sinjeri je objasnio da su za nadoknadu tekućine najbolji izotonični napitci:

- Ako pijemo običnu vodu ona je hipotonična, a kako znojenjem ne gubimo samo tekućinu nego i minerale, poput natrija, kalija, klora i magnezija, moramo nadoknaditi i minerale.

Dodaje da postoje gotovi pripravci koji se zovu izotonične otopine koji sadrže sve te minerale. Osim takvih i sličnih pripravaka koji se mogu nabaviti u ljekarnama, otopinu možete napraviti i doma ako dodamo pola žličice soli, 3 do 4 žličice šećera uz malo limuna u litru vode i polako pijemo, preporučio je Sinjeri.