Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
43 komentara

Lijepa riječ i poreznu blagajnu puni: Molim vas izdajte račune!

Prvi poreznik Srbije stao je u red kao 'obični' građanin i čekao najbolju pljeskavicu u gradu. Nije dobio fiskalni račun. Poslao je pismo vlasnici i zamolio da to više ne radi

youtube
Foto: youtube
43 komentara

Direktor Porezne uprave Srbije Ivan Simič otišao je probati specijalitet lokala 'Mara', popularne pljeskavice. Čekajući anonimno u redu, vidio je kako nitko ne dobiva fiskalni račun, pa tako ni on. Dobio ga je tek nakon što je zatražio. I dalje nije radio probleme već je vlasnici Milki Cvijetić sljedeći dan poslao pismo. 

Simič je poslao pismo kao građanin, ali i kao šef Porezne uprave. Zamolio ju je da ubuduće izdaje račun i obračunao gubitak države na njezinom neizdavanju računa. 

Ekipa Blica posjetila je lokal. Za to vrijeme svima je izdan račun. Cvijetić je rekla kako će odgovoriti na isti način. 

- Reći ću mu svaka čast, bravo za direktora Porezne uprave i hvala za upozorenje jer znam da me mogao kazniti. Pismo će imati konotaciju zahvalnosti, pozdravit ću njegovu odluku i naglasiti da sam i do sada radila u duhu države, a da ću tek sada imati motiv - rekla je. 

Pravda se kako inače izdaje račune, ali nije mogla raditi pa ju je mijenjao brat. Sada je upozorila i njega i sve radnike da vode računa o tome. 

Simičevo pismo vlasnici lokala "Mara" donosimo u cijelosti:

Od mnogo ljudi sam čuo da prodajete najbolje pljeskavice u gradu. Zato sam se odlučio da i sam provjerim je li to istina. Tako sam u jučer svratio u vaš lokal. Čekajući na red, primijetio sam da nikome prije mene niste izdali fiskalni račun. Također, račun nisam dobio ni ja, već ste ga izdali tek na moj zahtjev.

- Čekajuči u redu izračunao sam, da u deset minuta prodate oko četiri pljeskavice, što znači u jednom satu 24 pljeskavice, za deset sati 240 pljeskavica, a u jednom mjesecu oko 6000 pljeskavica s lepinjom. Pošto jedna košta 230 dinara, to mjesečno iznosi 1.380.000 dinara, odnosno godišnje više od 15.000.000 dinara. 

Ne želim i neću da provjeravam koliko prihoda prijavite godišnje i koliko poreza bi trebali platiti jer nije naša namjera da samo kaznimo porezne obveznike, nego je naša želja da porezne obveznike naučimo poreznom moralu.

Zato od vas očekujem da ćete ubuduće izdavati račune svakom kupcu vaših fantastičnih pljeskavica, te tako dati svoj doprinosom budžetu Srbije. Morate znati, da se ti porezi koriste i za uređenje ulice u kojoj imate lokal, za škole koje pohađaju vaša djeca ili unuci, te za zdravstvene ustanove u kojima ste se ili ćete/ćemo se možda nekada liječiti. U nadi da ćete u buduće izdavati fiskalne račune, srdačno vas pozdravlja, Ivan Simič

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message