Obavijesti

News

Komentari 54

Linda (16) tvrdi: "Za ISIL-ovca sam se udala preko telefona..."

Linda (16) tvrdi: "Za ISIL-ovca sam se udala preko telefona..."
1

Wenzel tvrdi da ju je djevojka imena Fatema 2016. tijekom razgovora na internetskom forumu za džihadiste uvjerila da se obrati na islam. S 15 je godina pobjegla od kuće kako bi se udala za Isilovca

VIDEO

Njemica Linda Wenzel (16), članica tzv. Islamske države koja bi se mogla suočiti sa smrtnom kaznom, tvrdi da ju je za pristupanje džihadistima "pripremila" Jordanka s kojom je pričala putem interneta, piše The Independent.

Iračke su je snage uhitile tijekom oslobođenja Mosula od ISIL-a, a tinejdžerica je nakon toga optužena da je kao članica islamističke skupine sudjelovala u sukobima u Iraku. Ona pak optužbe odbacuje.

Irački premijer u rujnu je kazao da postoji mogućnost da Wenzel bude osuđena na smrt ako se utvrdi da su zločini za koje je terete dovoljno teški. O tome će prosuditi tamošnji sud.

Wenzel tvrdi da ju je djevojka imena Fatema 2016. tijekom razgovora na internetskom forumu za džihadiste uvjerila da se obrati na islam. S 15 je godina pobjegla od kuće kako bi postala suprugom Čečenca Abu Usame al-Shisanija, ISIL-ovog borca s kojim ju je Fatema upoznala. Dodala je da ju je on nagovorio da pobjegne nakon što mu se požalila da ima problema kod kuće.

On joj je pak obećao da će je oženiti ako se pridruži ISIL-u te da će joj nabaviti dokumente kako bi otputovala u Tursku. Kada je tamo stigla, on je već bio u Siriji, ali Wenzel tvrdi da su se svejedno tada vjenčali, i to "preko telefona". Poslije su se susreli i otišli u Mosul. Tri mjeseca poslije, tvrdi Njemica, njezin muž je ubijen, a džihadisti su odbili njezinu molbu da se vrati kući. Kao udovica borca dobila je 200 američkih dolara.

U srpnju ove godine 16-godišnjakinju su pronašli u jednom podrumu u Mosulu. Izvori u iračkim službama tvrde da je sudjelovala u borbenim akcijama.  Wenzel se sada nalazi u zatvoru u Bagdadu. Moglo bi joj se suditi kao odrasloj osobi te ako se potvrde optužbe mogli bi je osuditi na smrt vješanjem.

- Samo želim otići odavde. Želim pobjeći od rata, od oružja, od buke. Želim vratiti kući svojoj obitelji - navodno je rekla iračkom novinaru Amiru Musawyju koji tvrdi da djevojka ne zna u kakvoj bi se situaciji mogla naći zbog svojih djela.

Irački su dužnosnici rekli za Associated Press da su stotine navodnih mladenki ISIL-a strpali u zatvore oko Mosula i u samom gradu. Među njima ima državljanki Belgije, Francuske, Sirije i Irana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...