Obavijesti

News

Komentari 753

Linić je odredio rok za rezanje minusa na tekućim računima

Linić je odredio rok za rezanje minusa na tekućim računima
1

Građani će imati godinu dana prijelaznog perioda, od dana stupanja na snagu Zakona, za rezanje minusa u granice dopuštenog, izvijestili su iz Ministarstva

VIDEO

Ministarstvo financija je na svojim internetskim stranicama pojasnilo  izmjene koje će napraviti u Zakonu o potrošačkom kreditiranju i Zakonu o kreditnim institucijama. Ministar financija će kontrolirati kamatne stope na stambene kredite, a ograničit će se dopušteni minusi po tekućem računu na visinu mjesečne plaće.

Građani će imati godinu dana prijelaznog perioda, od dana stupanja na snagu Zakona, za rezanje minusa u granice dopuštenog, izvijestili su iz Ministarstva. Ministar financija će posebnim pravilnikom moći propisati najvišu dopuštenu efektivnu kamatnu stopu na stambene kredite kao i metodu izračuna kamata. 

- Ovakve su izmjene potaknute teškim položajem građana (potrošača) u kreditnim odnosima s vjerovnicima, posebice u onim kreditnim odnosima kojima rješavaju svoja temeljna egzistencijalna pitanja (stambene potrebe). Što se tiče uvođenja ograničenja visine dopuštenog prekoračenja po tekućem računu koje ne smije prelaziti visinu prosječnog mjesečnog priljeva na taj račun tijekom posljednjih šest mjeseci- ovom se izmjenom sprječava prekomjerna zaduženost građana slijedom odobrenih prekoračenja po tekućim računima posebice imajući u vidu da je kamata koju banke obračunavaju na minuse po tekućem računu uglavnom tek neznatno niža od zakonski dopuštene maksimalne granice - stoji u priopćenju iz ministarstva. 

Šuker: Nitko u kredit ne ulazi iz hira

Linićeve najave izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama komentirao je bivši ministar financija Ivan Šuker (HDZ).

- Budite sigurni, nitko ne ide u toliki minus s tako visokim kamatama zato što to želi, nego naprosto zato što ga je život prisilio - kazao je Šuker, koji smatra da Vlada na ovaj način samo pokušava oprati ruke.

- Jednostavno je baciti kost da se raspravlja o tome. To je, prije svega, stvar poslovnih banaka i one moraju sniziti kamatu. Nikakvo zakonsko rješenje, na žalost građana koji nemaju čime platiti svoje svakodnevne obveze, neće pomoći. Oni će tražiti drugi prostor da mogu preživjeti. To je činjenica od koje Vlada ne može pobjeći - smatra Šuker. 

Dodaje kako bi banke morale naći interes da smanje kamatne stope.

- Nitko u kredit ne ulazi iz hira već zbog svakodnevne situacije u kojoj ljudi ostaju bez posla, ne dobivaju plaće, imaju male plaće, imaju obveze. Pogledajte samo koliko su struja i plin otišli gore i uzmite da su prosječnom domaćinstvu u prvom mjesecu s osnova plina računi veći 500 ili 600 kuna - zgrožen je Šuker.

Građani bi mogli pokucati na vrata ureda za socijalnu skrb

Zakon je komentirao i Zoran Vinković (HDSSB).

- Mislim da bi ti građani mogli odmah pokucati na vrata ureda za socijalnu skrb. To bi bila tužba slika Hrvatske - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 753
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera
NA SMRT JE IZBO UBOJICU

Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera

Bio je sav krvav, krv je s njega kapala po podu. Rekao mi je: 'Vidi što mi je uradio, izbo me na spavanju, idi, pomozi mu'. Onda sam se nagnula prema vratima i vidjela Anđelka, također, oblivenog krvlju, govore susjedi