Obavijesti

News

Komentari 11

Litva je prva u Europskoj uniji prestala uvoziti ruski plin

Litva je prva u Europskoj uniji prestala uvoziti ruski plin

Sve potrebe Litve za plinom sada se trebaju zadovoljiti ukapljenim prirodnim plinom, preko terminala u lučkom gradu Klaipedi

Litva je prestala uvoziti prirodni plin iz Rusije, priopćilo je Ministarstvo energetike u subotu navečer, dok vlade u regiji nastoje smanjiti svoju ovisnost o Moskvi usred njezina rata protiv Ukrajine.

Ministarstvo je priopćilo da plinska mreža Litve od početka mjeseca radi bez uvoza ruskog plina.

POGLEDAJTE VIDEO IZ BUČE:

To potvrđuju podaci litavskog mrežnog operatera koji pokazuju da plin nije uvezen preko interkonekcije između Litve i Bjelorusije 2. travnja.

"Mi smo prva zemlja EU-a, među zemljama koje opskrbljuje Gazprom, koja je stekla neovisnost od ruskog plina, a to je rezultat višegodišnje koherentne energetske politike i pravovremenih infrastrukturnih odluka", objavio je ministar energetike Dainius Kreivys u priopćenju.

Sve potrebe Litve za plinom sada se trebaju zadovoljiti ukapljenim prirodnim plinom, preko terminala u lučkom gradu Klaipedi.

Litva je pokrenula gradnju plutajućeg postrojenja početkom 2015. kako bi smanjila svoju ovisnost o uvozu ruskog plina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Centimetri su ih dijelili od smrti: Ukrajinski civili prisiljeni voziti preko ruskih mina VIDEO

Tri velike isporuke ukapljenog prirodnog plina sada bi svakog mjeseca trebale stići do tamošnjeg plutajućeg pogona.

Ministarstvo je priopćilo da će plin nastaviti teći kroz zemlju do ruske eksklave Kalinjingrad, bez obzira na zaustavljanje uvoza.

Litva graniči s Kalinjingradom i Bjelorusijom, ruskom saveznicom.

U ožujku je litavski parlament pozvao vladu da što prije prestane s uvozom i potrošnjom ruske energije u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Parlamentarni podaci pokazuju da je Litva svake godine od Rusije kupovala naftu, plin i struju vrijednu više od 3 milijarde eura.

>>Uživo događanja iz Ukrajine pratite ovdje<<