Obavijesti

News

Komentari 1

Litvanska premijerka lobira za sankcije Bjelorusiji, Lukašenkov režim naziva neuračunljivim

Litvanska premijerka lobira za sankcije Bjelorusiji, Lukašenkov režim naziva neuračunljivim
3

Povodom 30 godina bilateralnih odnosa litvanska premijerka Ingrida Šimonytė je doletjela u Beč kako bi se sastala sa Sebastianom Kurzom. Tijekom jučerašnjeg sastanka bili su fokusirani na probleme u Bjelorusiji

VIDEO

Zahtjevamo slobodne izbore i oslobođenje novinara i aktivista Romana Protaseviča koji je skinut s leta u Bjelorusiji, rekao je Sebastian Kurz na konferenciji za novinare.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bjelorusija 01:40

Također je istaknuo kako je Litva najveći trgovinski partner s Austrijom na Baltiku. Bez obzira na to što Austrija ima jako puno tvrtki koje rade u Bjelorusiji, savezni kancelar je rekao kako su spremni poduprijeti sankcije koje priprema EU. Najveću zabrinutost Kurz je iskazao zbog toga što će tada najviše ispaštati ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Većina naših problema je rješiva na EU razini. Međutim trebate biti svjesni što se dešava na vašim vratima. Prije dva tjedna imali smo primjer presretanja i prisilnog prizemljivanja aviona s civilima koji je letio na relaciji Atena - Vilnius. Zaustavljen je od režima koji je s razlogom prozvan nepredvidivim. Lukašenko je stavio ljude koji su bili na letu u životnu i zdravstvenu opasnost, a oni to nisu zaslužili. Nekada ste mislili da ste gore visoko na nebu sigurni, a sada se pokazalo suprotno – rekla je Šimonytė za 24sata dodajući kako su zvali EU u pomoć, a sada je aktivno i traže.

Apelirala je na to da politički zatvorenici koji se nalaze preko EU granice trebaju biti oslobođeni. Istaknula je kako svi znaju za trovanje Alekseja Navaljnog i da su civilne organizacije u takvom režimu prozvane ekstremistima.

- U kolovozu 2020. godine primili smo veliki broj izbjeglica iz Bjelorusije. I ovim putem bi pozvali sve poduzetnike čije tvrtke su pod ‘’watch dogom’’ Lukašenkovog režima u Bjelorusiji da dođu na naš teritorij. Mi smo im spremni pružiti utočište – rekla je Ingrida.

Bjelorusija smanjuje broj američkih diplomata i uvode strože uvjete za dobivanje viza
Bjelorusija smanjuje broj američkih diplomata i uvode strože uvjete za dobivanje viza

Podsjetimo, Litva je odmah izdala jasan odgovor na nasilje kojim su bjeloruske vlasti ‘’gasile’’ mirne prosvjede nakon kontroverznih izbora u kolovozu prošle godine. Bez oklijevanja, Litvanci su se pridružili bjeloruskoj oporbi. Litvanska vlada ne priznaje režim vladara Lukašenka kao izabranu vladu i bez kompromisa poziva na nove izbore.

Zemlja je također dala utočište Svetlani Tikhanovskoj, predsjedničkoj kandidatkinji bjeloruske oporbe. Kao odgovor na prošlogodišnje prosvjede, litvanska je vlada olakšala ulazak izbjeglicama iz Bjelorusije.

'Europska unija spremna dati 3 milijarde eura Bjelorusiji ako ode Aleksandar Lukašenko'
'Europska unija spremna dati 3 milijarde eura Bjelorusiji ako ode Aleksandar Lukašenko'

Inače, Litva i Bjelorusija održavaju ekonomske i kulturne odnose koji sežu stoljećima unatrag. Nakon pada Željezne zavjese, Litva je krenula putem zapadnih integracija i postala članica EU i NATO-a 2004. godine. Zemlja s oko 2,8 milijuna stanovnika jedan je od deset najvećih ulagača u Bjelorusiju. To je uglavnom zbog nedostatka konkurencije na tržištu i niskih troškova radne snage za litvanske poduzetnike. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a