Obavijesti

News

Komentari 135

'Ruše se kuće obnovljene nakon rata. Istražit ćemo što je s tim'

'Ruše se kuće obnovljene nakon rata. Istražit ćemo što je s tim'
4

Na presici Vlade, premijer Andrej Plenković proglasio je katastrofu zbog razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Nakon sjednice Vlade premijer je održao konferenciju za medije.

VIDEO

Na današnjoj presici Vlade, premijer Andrej Plenković zahvalio je svima koji pomažu u potresom pogođenom području. 

Kazao je kako je danas Vlada proglasila prirodnu katastrofu i usustavila Stožer Civilne Zaštite koji će upravljati područjem pogođenim potresom, a na čelo tog stožera postavljen je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade, Tomo Medved. 

- Imamo novu krizu. Imamo novi Stožer civilne zaštite koji se odnosi na otklanjanje posljedica potresa na području pogođenom potresom. Ako bi se dogodila neka nova katastrofa, požar ili nešto drugo, na čelu Civilne zaštite bit će ministar Božinović - rekao je uvodno premijer.

Pogledajte video:

Također, dodao je kako će Vlada omogućiti financijska sredstva za obnovu, te da je do sada 120 milijuna kuna poslano Sisačko-moslavačkoj županiji.

Premijer je dodao i kako je Vlada trenutno u pregovorima s Europskom komisijom koja bi Hrvatskoj trebala omogućiti 100 milijuna eura za obnovu kuća uništenih u razornom potresu. 

- Vodimo razgovore s Europskom komisijom i nastojimo realocirati dio sredstava iz postojećeg financijskog okvira, to je nešto više od 100 milijuna eura, kako bismo to preusmjerili u obnovu kuća koje su stradale. Ministar Horvat sa stručnjacima s građevinskog i arhitektonskog fakulteta stvara pravni okvir. Danas u 17 sati Medved će s članovima stožera biti u Petrinji, sastat će se s čelnicima lokalnih stožera i dogovoriti hodogram - rekao je Plenković i zahvalio svim službama koje pomažu na terenu.

Plenković je naglasio da je ministar Medved odgovoran za koordinaciju svih aktivnosti na područjima pogođenim potresom.

Zagreb: Nakon završetka sjednice Vlade održana je konferencija za medije

- U ovakvim situacijama Vlada RH ima zadaću preuzimati odgovornosti i pomoći onim krajevima koje su pogodile prirodne katastrofe. Zbog toga smo odlučili organizirati poseban stožer kako bi osnažili koordinaciju na terenu. Nema ministra čiji resor nije obavio neke aktivnosti. Mi ćemo kroz vodstvo Medveda aktivnost koordinirati sa županijama i lokalnim stožerima - kazao je Plenković.

Na presici za medije dotaknuo se teme kuća koje su obnavljane nakon rata, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je stanje sa šatorima.

- Mislim da se treba ispitati kako se to dogodilo, zašto, tko je radio nadzor, davao dozvole… Nemam saznanja o tome. Pitat ćemo o tome Horvata, gospodina Mažara, treba ispitati. Nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego što jesu. Sve će se ispitati - dodao je Plenković.

- Šatora ima dovoljno, ali to nije najbolje rješenje za zbrinjavanje ljudi. Nije problem da ih nema, nego će se oni onako kako će biti potrebe koristiti. Ne mogu govoriti o konkretnim stvarima. Šatora ima, u Hrvatsku je došlo oko 980 šatora. Tu neće biti nikakvih problema. Medved će danas već početi operativno raditi i skupljati sve informacije - rekao je ministar Božinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"