Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Ljestvica konkurentnosti: 'Ne trebamo biti sasvim zadovoljni'

U izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Hrvatska je na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto

HDZ
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
12 komentara

Tehnički ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu kako Vlada ne može biti u potpunosti zadovoljna dinamikom pomaka na ljestvici konkurentnosti koju je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF) te istaknuo kako je potrebno poticati sustav znanosti i inovacija.

- Ne trebamo biti zadovoljni u potpunosti s dinamikom pomaka. Na tome treba raditi, pa sam siguran da ćemo i dalje napredovati, ne samo na ljestvici nego i u uspješnosti, što je još bitnije - izjavio je Marić uoči sjedne Vlade.

U izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Hrvatska je na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto, s prosječnom ocjenom od 4,1, kao i lani.

Ovogodišnja lista, objavljena u srijedu, pokazuje poboljšanje plasmana Hrvatske u šest područja. Tako je plasman zemlje poboljšan po faktoru makroekonomskog okruženja, potom u području visokog obrazovanja, efikasnosti tržišta roba i tržišta rada.

Hrvatska je napredovala i po veličini tržišta, kao i po poslovnoj sofisticiranosti, dok je njezin plasman ostao nepromijenjen po pitanju institucija i infrastrukture.

S druge strane, plasman Hrvatske pogoršan je u području zdravlja i osnovnog obrazovanja, po razvoju financijskog tržišta te po tehnološkoj spremnosti. Hrvatska je na ljestvici skliznula i po pokazatelju i inovativnosti, s 92. na 103. mjesto.

- To treba uzeti u obzir – sustav znanosti i inovacija poticati i stimulirati - kazao je Marić.

Tolušić: Vlada je odradila dobar posao

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić ocijenio je, pak, kako izvješće WEF-a pokazuje da je Vlada odradila dobar posao.

- Definitivno se vidi da je Vlada odradila dobar posao. Bez obzira na prozivke tehničke Vlade, ona i dalje radi svoj posao. Ako budemo još bolje radili, bit će i bolji rezultati -  izjavio je Tolušić novinarima.

Top 10: Švicarska i dalje najkonkurentnije gospodarstvo

Među 10 najkonkurentnijih u svijetu ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile tako visoko plasirane, no drugim redoslijedom. Švicarska je zadržala titulu najkonkurentnijeg svjetskog gospodarstva, a slijedi Singapur te SAD. Nizozemska se probila s 5. na 4. mjesto, ispred Njemačke, koja je pala za jedno mjesto. Na 6. je mjesto napredovala Švedska, koja je lani bila deveta, dok je Velika Britanija napredovala s lanjskog 10. na 7. mjesto. Japan je skliznuo sa 6. na 8. mjesto liste, a Hong Kong sa 7. na 9. mjesto. Finska je, pak, pala s lanjskog 8. na 10. mjesto.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message