Obavijesti

News

Komentari 12

Ljestvica konkurentnosti: 'Ne trebamo biti sasvim zadovoljni'

Ljestvica konkurentnosti: 'Ne trebamo biti sasvim zadovoljni'
1

U izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Hrvatska je na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto

VIDEO

Tehnički ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu kako Vlada ne može biti u potpunosti zadovoljna dinamikom pomaka na ljestvici konkurentnosti koju je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF) te istaknuo kako je potrebno poticati sustav znanosti i inovacija.

- Ne trebamo biti zadovoljni u potpunosti s dinamikom pomaka. Na tome treba raditi, pa sam siguran da ćemo i dalje napredovati, ne samo na ljestvici nego i u uspješnosti, što je još bitnije - izjavio je Marić uoči sjedne Vlade.

U izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Hrvatska je na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto, s prosječnom ocjenom od 4,1, kao i lani.

Ovogodišnja lista, objavljena u srijedu, pokazuje poboljšanje plasmana Hrvatske u šest područja. Tako je plasman zemlje poboljšan po faktoru makroekonomskog okruženja, potom u području visokog obrazovanja, efikasnosti tržišta roba i tržišta rada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska je napredovala i po veličini tržišta, kao i po poslovnoj sofisticiranosti, dok je njezin plasman ostao nepromijenjen po pitanju institucija i infrastrukture.

S druge strane, plasman Hrvatske pogoršan je u području zdravlja i osnovnog obrazovanja, po razvoju financijskog tržišta te po tehnološkoj spremnosti. Hrvatska je na ljestvici skliznula i po pokazatelju i inovativnosti, s 92. na 103. mjesto.

- To treba uzeti u obzir – sustav znanosti i inovacija poticati i stimulirati - kazao je Marić.

Tolušić: Vlada je odradila dobar posao

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić ocijenio je, pak, kako izvješće WEF-a pokazuje da je Vlada odradila dobar posao.

- Definitivno se vidi da je Vlada odradila dobar posao. Bez obzira na prozivke tehničke Vlade, ona i dalje radi svoj posao. Ako budemo još bolje radili, bit će i bolji rezultati -  izjavio je Tolušić novinarima.

Top 10: Švicarska i dalje najkonkurentnije gospodarstvo

Među 10 najkonkurentnijih u svijetu ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile tako visoko plasirane, no drugim redoslijedom. Švicarska je zadržala titulu najkonkurentnijeg svjetskog gospodarstva, a slijedi Singapur te SAD. Nizozemska se probila s 5. na 4. mjesto, ispred Njemačke, koja je pala za jedno mjesto. Na 6. je mjesto napredovala Švedska, koja je lani bila deveta, dok je Velika Britanija napredovala s lanjskog 10. na 7. mjesto. Japan je skliznuo sa 6. na 8. mjesto liste, a Hong Kong sa 7. na 9. mjesto. Finska je, pak, pala s lanjskog 8. na 10. mjesto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)