Obavijesti

News

Komentari 63

Ljevica ruši Plenkovića s vlasti, a desnica ga ruši sa čela HDZ-a

Ljevica ruši Plenkovića s vlasti, a desnica ga ruši sa čela HDZ-a
1

Sinoćnja saborska rasprava o opozivu premijera Plenkovića, inicirana od strane Ivana Penave i Domovinskog pokreta, podsjećala je na obiteljsku svađu bivših i sadašnjih HDZ-ovaca. Bila je to bitka za dušu HDZ-a.

VIDEO

Dobar dio sinoćnje višesatne saborske rasprave o opozivu premijera Andreja Plenkovića doista je podsjećao na brakorazvodnu parnicu HDZ-a.

Bivši HDZ-ovac Ivan Penava u ime Domovinskog pokreta obrazlagao je svoj zahtjev za Plenkovićevom smjenom dok se prepucavao sa svojim bivšim kolegama iz saborskih klupa, da bi se nakon toga rasprava pretvorila u obračun bivših članova ili koalicijskih partnera HDZ-a s predsjednikom HDZ-a i njegovim zastupnicima.

Izgledalo je to kao žučna, emotivna, ogorčena i često osobna svađa zavađenih partnera.

Fanatizam desnice

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I tako je to trajalo prvih nekoliko sati dok se u raspravu nisu počeli napokon uključivati zastupnici oporbene ljevice. Ali  ipak ne s jednakom dozom entuzijazma, čak i fanatizma, kako je to bilo na desnici.

I s obzirom na činjenicu da je veliki dio rasprave sličio na obiteljsku svađu, nije se moglo pobjeći dojmu kako lijeva oporba u principu traži Plenkovićev odlazak s vlasti, dok desna oporba traži Plenkovićev odlazak sa čela HDZ-a.

Dio Domovinskog pokreta i drugih desničarskih satelita potekao je iz HDZ-a ili se u jednom dijelu političke karijere naslanjao na HDZ, dok su ostali - poput Mosta - dva puta spremno koalirali s HDZ-om i dovodili HDZ na vlast, sve dok ih Plenković nije najurio s te vlasti.

Možda je Plenković utišao desnu oporbu u HDZ-u, ali zato desnica u Hrvatskom saboru pokušava to nadoknaditi.

Ne smeta desnici HDZ. Desnici smeta Plenković na čelu HDZ-a.

Desnica vodila kolo

Zbog toga je ljevica u parlamentu rutinski odrađivala svoj dio posla i kad god se dočepala mikrofona koristila dragocjenu priliku da na premijerov račun istrese naramak svojih primjedbi, da se domogne ponekog citata i ostavi trag u raspravi koju je inicirao Ivan Penava. 

Ali kolo je ipak vodila desnica.

Ona populistička, nacionalistička, suverenistička, konzervativna. 

Ljevica traži smjenu premijera, odlazak HDZ-a i nakon toga preuzimanje vlasti. Desnica bi se naslonila na HDZ da ga vodi netko drugi osim Andreja Plenkovića.

Bitka za HDZ

Most bi svakako i dalje bio u koaliciji s HDZ-om, kako je to već bio u dva navrata, Penava i neki drugi još uvijek bi nosili člansku iskaznicu HDZ-a, suverenisti i nacionalisti držali bi leđa tom desnom HDZ-u, otprilike kao što nacionalne manjine i liberali sada drže leđa Plenkoviću. 

Zato je sinoćnja saborska rasprava više podsjećala na bitku za vlast u HDZ-u, a manje na bitku za preuzimanje vlasti u državi.

Jer u slaganju karata za parlamentarne izbore atomizirana i razmrvljena desnica nema šanse za osvajanje vlasti bez HDZ-a. Dok se na ljevici još može zamisliti koalicija stožernog SDP-a, platforme Možemo!, Centra i drugih, na desnici je stožerni partner oduvijek bio HDZ. 

Ali HDZ bez Andreja Plenkovića.

Tko umjesto Plenkovića?

I kao što je Plenković počeo rušiti Tomislava Karamarka sa čela HDZ-a dok je ovaj još bio na vlasti i u Vladi, koristeći tadašnji politički kaos u Hrvatskom saboru, tako desnica sada koristi Hrvatski sabor da makne Plenkovića i preuzme HDZ.

Pitanje je samo tko bi mogao preuzeti HDZ umjesto Plenkovića.

Premijer može homogenizirati stranku u obračunima s oporbenom ljevicom, kao što može učvrstiti vladajuću koaliciju pred napadima zdesna. No desnica se tada nalazi u problemu jer na horizontu nema uvjerljivog kandidata ni alternative Plenkoviću u HDZ-u. 

A možda nema ni kandidata koji bi HDZ ponovno doveo do vlasti na izborima.

Bitka za dušu HDZ-a

Stoga se zahtjev desnice za opozivom premijera Plenkovića svodi na bitku za dušu HDZ-a, za ključeve Središnjice, jer tamo se otvaraju vrata vlasti i ostvaruju preduvjeti za promociju njihove politike, agende, ideologije ili sebičnih interesa.

Andrej Plenković smetnja je ljevici na čelu Vlade, a smetnja desnici na čelu HDZ-a.

Iako, paradoksalno, odlazak Plenkovića s mjesta predsjednika HDZ-a u korist kandidata stranačke desnice, kao i okretanje HDZ-a prema desnici, oslobodilo bi ljevici politički prostor u koji se Plenković sada ugurao, a i pomoglo strankama liberalne ljevice da ponovno mobiliziraju svoje biračko tijelo na paroli o desničarskoj opasnosti. 

Kao u eri Tomislava Karamarka.

Zasad, pak, i desnica i ljevica moraju čekati da HDZ zajedno s Plenkovićem padne s vlasti. A to je trenutno, za sve strane, najteže ostvariv scenarij.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina