Obavijesti

News

Komentari 32

Ljubine posljednje riječi bile su: 'Željko, pa što će ti taj pištolj?'

Ljubine posljednje riječi bile su: 'Željko, pa što će ti taj pištolj?'
4

Željka Gmižića Županijski sud u Velikoj Gorici na drugom je suđenju nepravomoćno osudio na jedinstvenu kaznu 13,5 godina zatvora jer je u studenom 2014. u gostioni u Vukovini ubio Ljubu Matića

VIDEO

Nisam kriv, branio se Željko Gmižić na Županijskom sudu u Velikoj Gorici zbog ubojstva Ljube Matića 10. studenog 2014. godine oko 21 sat u gostionici Turopolje u Vukovini. Imao je čak 2,8 promila alkohola u organizmu.

U to vrijeme u gostionici se nalazilo pet gostiju. U jednom trenutku Gmižić je otišao do svog Mercedes Pucha parkiranog ispred gostionice te iz njega uzeo revolver Smith&Wesson, vratio se u unutrašnjost gostionice i stao na ulaz u šank.

- Što će ti pištolj? - prigovorio mu je Ljubo Matić.

Bilo je to dovoljno da se posvađaju i da Gmižić prema njemu iz neposredne blizine ispali šest hitaca u namjeri da ga ubije, navodi se u optužnici.

Iz čista mira: Častili se, a onda je izrešetao oca četvero djece
Iz čista mira: Častili se,  a onda je izrešetao oca četvero djece

Jedan metak pogodio je Ljubu u glavu i na mjestu ga usmrtio, dok je druga zrna ispalio prema separeu u kojemu su bili gosti lokala Ivan M. i Višnja N., te konobar Silvijo P. Jedno zrno okrznulo je Silvija, lakše ga ozlijedivši zbog čega su Gmižića teretili i za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom.

Gmižić je 2016. godine na istom sudu bio osuđen na 13 godina, no presuda je ukinuta i slučaj vraćen na ponovno suđenje. U drugom suđenju Gmižić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu u trajanju od 13 godina i šest mjeseci zatvora. Morat će i na liječenje od alkoholizma koje može trajati najdulje tri godine. Oslobođen je plaćanja sudskih troškova postupka zbog lošeg imovinskog stanja. Tek mora platiti Republici Hrvatskoj 5000 kuna prema Zakonu o novčanoj naknadi žrtvama.

'Nisam htio, nosio sam šiltericu koja mi je sužavala vidno polje'

Gmižić je na oba suđenja poricao krivnju tvrdeći da nije imao namjeru ubiti Matića te da ga je napao i pokušao mu uzeti revolver zbog čega je nagonski odreagirao.

- Nosio sam šiltericu koja mi je sužavala vidno polje. U tom momentu vidio sam ruke i noge, no znao sam da mi ta osoba želi uzeti revolver. Udario me glavom tako da mi je kapa pala  na oči. Bio sam preplašen, htio sam ga se osloboditi. Dižem revolver, odjednom mi dolazi strahovita bjelina. U daljini čujem bum-bum i dalje se ne sjećam - kazao je Gmižić. Tvrdio je i da ga je Matić ugrizao za prst.

Gmižić je, utvrdio je sud, u gostioni ispalio ukupno šest hitaca. Pijan je bio i pokojni Matić, kojemu su u uzorku krvi izmjerili 1,71 promila alkohola. 

Kao olakotno sud je Gmižiću uzeo što prije toga nije kazneno ni prekršajno osuđivan, njegovu dob, sudjelovanje u Domovinskom ratu te odličja. Otegotnim su cijenili njegovo postupanje nakon ubojstva kad je nastavio pucati u prazno te činjenicu da nikad nije izrazio kajanje niti Ljubinoj ženi i djeci iskazao iskrenu sućut. 

U kaznu će mu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 10. studenog 2014. do 8.12.2016. , vrijeme provedeno na izdržavanju kazne prije pravomoćnosti presude od 9.12.2016. do 26.2.2017. te vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 27. veljače 2017. pa nadalje.

Iza ubijenog Matića ostala je supruga i četvero djece. Njegova obitelj ogorčena je presudom.

- Ne samo da je dobio sramotno malo, a ubio je čovjeka, nego ćemo svi mi porezni obveznici morati plaćati troškove postupka i njegove obrane. Prvi je stajao oko 40.000 kuna, koliko je još stajao drugi u kojemu su ponovno radili vještačenja i izvodili dokaze. U presudi stoji da oslobođen troškova zbog lošeg imovinskog stanja, a jedno vrijeme zastupala su ga čak dva odvjetnika. Onda je otkazao punomoć jednome i zadržao drugoga, čiji je ured među skupljima u zemlji - kazala nam je Anđa Matić.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS