Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
106 komentara

Ljubiša Samardžić: Spašavao sam sina i pobjegao od glume

Nisam htio da moj sin sudjeluje u ratu, pa sam osnovao producentsku kuću i tamo ga zaposlio. Krenulo nam je, pa nisam više imao vremena

PIXSELL, 24sata
Foto: PIXSELL, 24sata

Pridjev legendarni srpski glumac, koliko god zvučao kao otrcana fraza, u slučaju Ljubiše Samardžića ima svoje puno značenje jer je u karijeri snimio više od 150 filmova, a svaki je bio hit. Kada ga danas pitate koja mu je uloga najdraža, Ljubiša kaže:

- Svaka je zanimljiva. Mikajlo iz ‘Prekobrojne’ Branka Bauera bio mi je ulaznica u svijet filma, Mali iz ‘Jutra’ Puriše Đorđevića donio mi je Zlatnog lava u Veneciji, Mačak iz ‘Hamleta u Mrduši Donjoj’ Krste Papića Zlatnu Arenu u Puli, a drag mi je i Crni Roko iz ‘Kuda idu divlje svinje? Ivana Hetricha...

No od 1990., kada je s cijelom obitelji osnovao filmsku kuću Cinema Design, više ne glumi. Gluma mu nije dosadila, ali su mu dramatične društvene okolnosti i obiteljska zbivanja odredili put prema režiji.

- Kao brižan otac nisam dopustio da mi vojni odsjek ‘91. odvede sina u rat protiv dojučerašnjih susjeda i prijatelja. A u tom nevremenu i blokadi osnovali smo obiteljsku produkcijsku kuću u kojoj je moj sin Dragan vodio produkciju, a ja sam stvarao uvjete za realizaciju filmskih i serijskih projekata – govori.

Upravo je taj dio njegova rada povod i ovom razgovoru. Naime, na Klasik TV-u ovaj je tjedan hrvatska publika premijerno počela pratiti raskošnu kostimiranu seriju “Jesen stiže, Dunjo moja”, koju Ljubiša redateljski potpisuje, a koja je proizvod njegove filmske kuće. U njoj igraju i naši glumci Ivo Gregurević, Nikša Kušelj i Goran Navojec.

- Tragajući za novim temama, krenuli smo niz Tisu, obišli salaše, sela niz rijeku i otkrili Banat, njegove prašnjave šorove, guske, pse koji danonoćno laju, Cigane koji raskalašeno sviraju uz vatru i naletjeli na priču da su se dva brata blizanca oženila jednom ženom! Žive u harmoniji i imaju devetero djece! Zanimljivih je priča bilo napretek i od njih smo satkali i tu privlačnu televizijsku storiju. Naravno, spomenuto vjenčanje ‘reprizirali’ smo i u seriji. Željeli smo da serija najviše miriše na stihove pjesnika Mike Antića, rođenog Banaćanina, koji je o ljubavi napisao: ‘...to je ono za čim može da se pati,... čemu možeš srce 
dati ... i gdje ti može život stati’ – govori Samardžić.

Osim te serije, hrvatski gledatelji pratili su i Ljubišinu uspješnu seriju “Miris kiše na Balkanu” koja se emitirala na HTV-u i koja je konkurirala za nagradu Emmy.

>>> Više pročitajte u 24ExpressuMožda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message