Obavijesti

News

Komentari 33

Ljubo Ćesić Rojs zaziva novog Tuđmana. Pa dobio njih dvojicu

Ljubo Ćesić Rojs zaziva novog Tuđmana. Pa dobio njih dvojicu
4

General Ljubo Ćesić Rojs izjavio je jučer u Kninu da mu fali Franjo Tuđman i "čvrsta ruka" polupredsjedničkog sustava. A dobio je Milanovića koji kopira Tuđmana i Plenkovića koji je moćan skoro kao Franjo Tuđman.

VIDEO

Prvo se ukazao general ljubo Ćesić Rojs i podijelio s novinarima svoju emociju nakon prijema za ratne zapovjednike u Kninu: "Meni nedostaju samo Franjo Tuđman i Gojko Šušak. Ne meni, nego većini hrvatskog naroda".

A onda se nadovezao politički analitičar Ljubo Ćesić Rojs: "Hrvatskoj treba čvrsta ruka, jedna osoba. Treba uvesti polupredsjednički ili predsjednički sustav".

Uglavnom, general Rojs nariče za svojom boljom prošlošću, kad je bio mlađi, snažniji i politički utjecajniji. I kad je drmao Ministarstvom obrane. I kad ga je ta čvrsta ruka nježno mazila po tjemenu.

Dva pretendenta

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svejedno, nije u potpunosti jasno je li Ljubo Ćesić Rojs zazivao novog Franju Tuđmana ili novog autoritarnog vladara nad Hrvatima. Jer i jedno i drugo trenutno baštinimo na političkoj sceni.

Imamo pretendenta na ulogu Franje Tuđmana (a to nije Kevin Spacey), na tuđmanizam, na Tuđmanov politički stil, retoriku, ideologiju, nasljeđe. A imamo i pretendenta na Tuđmanovu dominaciju na političkoj sceni, političara koji vlada već u dva mandata, koji dominira u HDZ-u, pokorio je desnicu, stvorio stranački kult ličnosti i nametnuo se u gotovo nedodirljivog gospodara političke scene.

Imamo, dakle, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Frajer i političar

Jučerašnja anketa novinarke N1 dan prije proslave Oluje u Kninu dohvatila je sugovornicu iz kioska koja je dala svoj zdravorazumski sud: "Milanović je veći frajer, Plenković je bolji političar".

A to bi se moglo preslikati na ono što Ljubo Ćesić Rojs, general i politički analitičar, poručuje iz Knina na obljetnicu akcije Oluja. Samo što bi on želio da taj "frajer i političar" budu utjelovljeni u istoj osobi.

Zoran Milanović još kao predsjednik SDP-a promovirao se kao zaštitnik i promotor lika i djela Franje Tuđmana. Prvi je u ime SDP-a odnio cvijeće na Tuđmanov grob, a kasnije branio Tuđmana u Saboru, dao mu zračnu luku i javno predlagao da se po Tuđmanu imenuje i Trg svetog Marka, slijedio je Tuđmanovu politiku prema Haagu, hrvatskim ratnim zločinima, prema Oluji, prema BiH, prema Josipu Perkoviću... Ali i kopirao Tuđmanovu retoriku, primjerice vrijeđajući pojedine medije i novinare. 

I naravno, govorio da Andrej Plenković "u 25 godina nije rekao niti jednu lijepu riječ o Franji Tuđmanu".

Dva Tuđmana

Milanović želi biti novi Franjo Tuđman. I to je Ljubo Ćesić Rojs, njegov novoregrutirani sljedbenik, u nekoliko navrata i sugerirao.

Ali Milanović je okljaštreni Tuđman. Gotovo paradni Tuđman. Da ne kažemo parodični. 

Andrej Plenković je taj koji ima gotovo tuđmanovsku moć u Hrvatskoj. 

Hrvatska je nakon polupredsjedničkog sustava kojeg sada zaziva Rojs praktički ušetala  u kancelarski sustav u kojem se sva moć okreće oko Andreja Plenkovića, i u stranci, i u Vladi, i u Hrvatskom saboru, gdje on sa svojom strankom kontrolira gotovo sve institucije - ili im otvoreno prkosi - dominira na političkoj sceni, upravlja političkim procesima, eliminira konkurenciju, gazi opoziciju i vlada već u drugom mandatu.

Plenković možda nije, kako Rojs kaže, "čvrsta ruka", ali je "jedna osoba". Oko koje se sve vrti. I koja nad svima dominira.

Osoba i sustav

Imamo, dakle, politički sustav koji asocira na konture Tuđmanove vladavine, dominaciju HDZ-a i njegova predsjednika, ovoga puta u Banskim dvorima, a ne na Pantovčaku koji je lišen političke moći, dok s druge strane imamo i predsjednika države koji nastupa poput novog Tuđmana.

I postao je zapravo idol svih ljubitelja Franje Tuđmana: branitelja, generala, osuđenih zločinaca, nacionalista, desničara, ponekog udbaša, desničarskih medija, novih suverenista koji bi radije mahali hrvatskom zastavom nego europskim zvjezdicama.

Imamo, dakle, i osobu i sustav po Rojsovu ukusu.

Dvoglavo čudovište

Problem je što se radi o "dvoglavom čudovištu" koje Ljubo Ćesić Rojs, a ni drugi tuđmanisti, ne mogu uhvatiti ni za glavu, ni za rep. Najradije bi podržavali Milanovića, ali on nije HDZ-ovac. Dok HDZ na vlasti vodi Plenković kojega bi se najradije riješili. 

Nažalost, i Hrvatska ima dvostruki problem.

Ima tuđmanista na Pantovčaku koji zapravo, naročito iz svoje političke pozicije i iz perspektive svojih birača, baštini sve loše, štetne i opasne karakteristike Franje Tuđmana. A ima i premijera koji vlada gotovo tuđmanističkim utjecajem.

Samo Ljubo Ćesić Rojs, general i politički analitičar, nema problem. On je dobio sretnu kombinaciju "dva u jedan": ima svog Tuđmana na Pantovčaku i svog Tuđmana u Banskim dvorima. 

Tražio je jednu "čvrstu ruku", dobio je dvije.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić