Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

‘Ljudi 2048. neće ni znati što je to riba i da su je nekada jeli’

Za održivo ribarstvo: U zagrebačkom hotelu Esplanade predstavili su inicijativu održivog ribarstva te kušali riblje specijalitete šefice kuhinje Ane Grgić

Davor Puklavec/Pixsell
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
13 komentara

Kako je moguće da u mediteranskoj zemlji kilogram škarpine stoji 300 kuna, iako prosječni Hrvat godišnje pojede samo 10 kilograma ribe?

Zapitao se to u četvrtak Danijel Kanski, stručnjak Svjetskog fonda za prirodu (WWF). U zagrebačkom hotelu Esplanade predstavljena je inicijativa održivog ribarstva.

- Mediteran je do te mjere prelovljen da je, primjerice, u hrvatskom dijelu Jadrana čak 93 posto vrsta riba u crvenom - rekao je Kanski.

WWF je pokrenuo projekt “Fish forward”, kojim se u 11 zemalja članica EU pokušava podići svijest o tome da se ne lovi riblja mlađ, da se ne zagađuje i ne devastira okoliš. Ipak, Kanski je objasnio kako WWF podržava uzgoj ribe i ribarstvo.

- Mi smo za maksimalni izlov, ali tako da se apsolutno ne ugrožava populacija ribe sljedeće generacije - kaže WWF-ov stručnjak.

U ovom projektu Hrvatskoj bi trebalo pomoći 350 milijuna eura, koliko je iz fondova Europske unije dobila za ribarstvo s naglaskom na održivosti.

- U suprotnom će se ljudi 2048. pitati: ‘Što je to riba? Zar su to nekad jeli!?’ - bila je slikovita voditeljica Barbara Kolar na predstavljanju ribljih recepata šefice kuhinje Ane Grgić u Esplanadi.

Ikein menadžer za hranu Nikola Vidak predstavio je svjetske certifikate održivog ribarstva ASC i MSC. Rekao je kako je Ikea u ponudu hrane uvela certificirane ribe, skuplje 25 posto, te podignula svijest kupaca, pri čemu je prodaja porasla 30 posto.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message