News

Komentari 20

Ljudske kosti iz 15. stoljeća tjedan dana stajale razbacane po travnjaku u centru Šibenika

Ljudske kosti iz 15. stoljeća tjedan dana stajale razbacane po travnjaku u centru Šibenika

U centru Šibenika, kraj crkve sv. Frane, prije dva mjeseca otkrivene su obiteljske grobnice sa 600 ljudi. Istraživanje je završeno, ali kosti još uvijek stoje gdje su i pronađene

Šibenčani su posljednjih tjedan dana u centru grada mogli naići na neobičan prizor - ljudske kosti razbacane po travnjaku kraj crkve sv. Frane. 

Naime, prije dva mjeseca tu su otkrivene obiteljske grobnice iz 14. i 15. stoljeća u kojima se, prema broju lubanja, nalazilo oko 600 ljudi. Pretpostavljalo se da tu postoje stari grobovi, a sumnje su potvrđene prilikom kopanja za projekt Aglomeracije - rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže, kada su radnici naišli na ljudske kosture. 

Kosti koje se trenutno nalaze na travnjaku dio su groblja, a građani se pitaju zbog čega te kosti nisu dostojno pokopane već razbacane po travi gdje šeću psi. 

- Prošlog četvrtka 6. svibnja 2021. godine radnici Zelenog grada u Šibeniku bagerom su prekopali staro groblje pored crkve sv. Frane u Šibeniku. Kopajući po prostoru gdje se prije pokapalo isprevrtali su i ljudske kosti koje već tjedan dana stoje razbacane po travi - javio nam je zabrinuti Šibenčanin, svećenik Ivan Penava. 

- Susreli smo i prolaznike koji tuda izvode svoje pse u šetnju i na naš upit znaju li da su to ljudske kosti po livadi ostali su iznenađeni. Kada će Zeleni grad to groblje vratiti u prvobitno stanje i dostojno pokopati ljudske kosti naših starih Šibenčana još nismo doznali - rekao je.

Nove kosti pronađene su prilikom postavljanja prskalica za navodnjavanje travnjaka na svega 30 cm dubine. Kontaktirali smo arheološku tvrtku Delmat Galiot koja je bila zadužena za istraživanje, ali oni odgovaraju da je njihovo istraživanje završeno. Novopronađene kosti neće se analizirati.

Konzervator Marko Sinobad otkrio nam je što će se na kraju dogoditi sa tim kostima:

- To su kosti iz 14. i 15. stoljeća. Oko crkve je bilo groblje, pa je za očekivati da će se kopanjem naići na ostatke. Najbolje očuvani primjerci kostiju poslani su na analizu u Zagreb, a sve kosti iz prijašnjeg istraživanja pohranit ćemo na gradsko groblje Kvanj i u Muzej Grada Šibenika. Novopronađene kosti vjerojatno će završiti u samostanu sv. Frane - rekao je konzervator.

Najčitaniji članci