News

Komentari 11

Lokalni šerifi će morati staviti svaki račun na internet. Ili će platiti kaznu od 50.000 kuna

Lokalni šerifi će morati staviti svaki račun na internet. Ili će  platiti kaznu od 50.000 kuna

Amandman kojim bi se uvela potpuna transparentnost je predložio HSLS kojem je to bio i uvjet za koaliciju sa HDZ-om. Ali navodno su već krenuli otpori od nekih lokalnih čelnika koji su ujedno i zastupnici u Saboru

Čelnici gradova, općina i županija će morati javno objaviti sve račune na koje su trošili novce tijekom godine. Ako to ne učine, osobno će morati platiti kaznu od 10.000 do 50.000 kuna. 

Sabor bi trebao usvojiti amandman HSLS-a i Reformista koji to propisuje i tako će se napokon i ostvariti predizborno obećanje dano prije godinu i pol. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak je ušao u koaliciju sa HDZ-om i dva zastupnika te stranke podržavaju vladajući većinu, a upravo je uvođenje transparentnosti bio osnovni uvjet. Sada bi on trebao biti i ispunjen.

Hrebak nam kaže da je sve dogovoreno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, a rasprava u Saboru o izmjenama zakona će biti danas.

- Kad je HSLS ulazio u koaliciju, transparentno trošenje javnog novca za načelnike, gradonačelnike i župane bilo je dogovoreno kao dio koalicijskog sporazuma i uvršteno u program Vlade. Promijenili smo Zakon o lokalnoj samoupravi, sada mijenjamo i Zakon o proračunu kojim su propisane kazne do 50 000 kuna za one koji će se oglušiti o Zakon. Amandman koji smo uputili danas u proceduru je usuglašen s Ministarstvom financija i ministrom i dodatno će definirati i unaprijediti transparentno trošenje javnog novca od strane lokalnih dužnosnika te dati dodatnu vrijednost samom Zakonu. Ovo će biti veliki korak naprijed u borbi protiv korupcije na lokalnoj razini. HSLS-u je važno da ono što je dogovoreno s partnerima i obećano u kampanji bude i izvršeno – kaže Hrebak. 

Navodno već postoje otpori toj ideji od lokalnih čelnika od kojih su mnogi i u vladajućoj koaliciji. I dosad su neki gradovi objavljivali troškove, a prvi je s tim krenuo upravo Bjelovar koji vodi Hrebak.

No, ono što smo uočili je da su kod nekih nedostajali svi računi. A nekada su oni bili i polutransparentni. Primjerice, napiše se da je potrošeno 10.000 kuna, ali se navede "Plaćanje po računi 1-1-29" ili nešto slično. Iz toga građani ne mogu znati na što je točno potrošeno.

Amandman propisuje da će se morati napisati točna svrha, kome je isplaćeno, a sve će morati biti i lagano pretraživo javnosti. Tako bi svaki ručak, put ili bilo koji drugi trošak trebao biti upisan sa datumom, svrhom i kome je plaćeno. Kada će se točno početi primjenjivati? Iako bi izmijenjeni zakon trebao stupiti na snagu skoro, ostavljeno je još vrijeme da ministar Marić propiše naputkom kako će izgledati objave. 

Najčitaniji članci