Obavijesti

News

Komentari 20

Lončar svjedočio: "Perkovića nikad u životu nisam ni vidio"

Lončar svjedočio: "Perkovića nikad u životu nisam ni vidio"
1

Na višem zemaljskom sudu u Münchenu nastavljeno je suđenje bivšim dužnosnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču svjedočenjem Budimira Lončara

VIDEO

Na višem zemaljskom sudu u Münchenu nastavljeno je suđenje bivšim dužnosnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču svjedočenjem bivšeg jugoslavenskog političara i kasnije savjetnika odnosno suradnika bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, Budimira Lončar.

Rekao je kako Perkovića nikad u životu nije sreo, a Mustača je, kaže, susretao u Beogradu. Dodao je kako ne zna o strukturi i radu službi sigurnosti jer se kaže nije time bavio, javlja HRT.

Tužitelju je rekao da je krajem 70-tih bio veleposlanik u Njemačkoj. Na pitanjeje li o sigurnosti govorio s Nijemcima, odgovorio je potvrdno, dodajući da su njemačke vlasti bile prvi ekonomski partner Jugoslavije. Lončar se bavio razvojem te suradnje koju su Tito, Brandt i kasnije kancelar Schmidt dogovorili, a  terorizmom su se bavili kaže organi sigurnosti dviju država. Zanijekao je da se ikad bavio operativnim problemima u "borbi protiv terorizma". 

Rekao je kako su službe Jugoslavije i Njemačke imale paralelno svoje odnose. Kad su ubijeni ili ranjeni diplomati to je smetalo odnosima, ali političku suradnju nije ugrozilo, rekao je Lončar. Kao veleposlanik bio je kaže nezadovoljan smetnjama koje su pravili ekstremisti.

Državni odvjetnik pitao ga je o kojim službama govori? Naveo je BND i SDS, imale su kontakte, mi nismo znali o detaljima njihove suradnje, rekao je. 

Dok je bio veleposlanik u Bonnu, bilo je ubojstava i napada na jugodiplomate. Emigracija i terorističke skupine radili su protiv suradnje i uspostave povjerenja Beograda i Bonna, svjedočio je Lončar.

- Jugoslavenski diplomati nisu protjerivani i nisu subverzivno radili - rekao je odgovarajući na pitanja Perkovićeva branitelja Nobila. Nije, kaže, u diplomatskim predstavnistvima u Njemačkoj bilo pripadnika jugoslavenske vojne sigurnosne službe. Diplomatska tajna služba SID imala je, kaže, s njim kontakte samo jednom mjesečno u Bonnu na skupnim sastancima svih konzula u Njemačkoj, a 10 skupova na godinu je prisluškivala njemačka služba, javlja HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...