Obavijesti

News

Komentari 37

Lopovi kradu bagere Nijemcima pa ih prodaju u Hrvatskoj i BiH

Lopovi kradu bagere Nijemcima pa ih prodaju u Hrvatskoj i BiH

Način rada uvijek je isti. Lopovi se predstave kao ugledni građevinari, iznajme bagere od tvrtki koje se bave najmom građevinskih strojeva, a kad ih oni pošalju na odredište, strojevi brzo ispare

VIDEO

Lopovi u Njemačkoj kradu građevinske strojeve, a potom ih prodaju u Hrvatskoj i drugim zemljama regije, navodi Der Spiegel.

- Kada je 'gospodin Demir' u filijali tvrtke 'Zeppelin' u Koblenzu naručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je on potreban za gradilište u Westerwaldu. 'Zeppelin’ je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih strojeva, a s obzirom na to da je čovjek već imao otvoren račun kao klijent kompanije, bager je isporučen brzo i bez dodatnih pitanja - započinje njemački tjednik Der Spiegel priču pod naslovom „Bager-mafija", prenosi DW.

Tek tri dana kasnije jedna je službenica te tvrtke shvatila kako bi se moglo raditi o kriminalcu. Vidjela je mail jednog kolege koji upozorava na oprez jer je 'gospodin Demir' ukrao jedan bager, a službenica je odmah pozvala policiju, ali kad se ona sat vremena kasnije pojavila na gradilištu - već je bilo kasno. Žuti bager od 15 tona koji vrijedi 200 tisuća eura je ispario! Svjedok je kasnije ispričao kako je bager utovaren na novi crveni Mercedesov kamion s hrvatskim tablicama.

'Bager-mafija' vodi na Balkan

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako dalje piše Der Spiegel, riječ je o profesionalnoj bandi koja 'operira u velikom stilu':

- Veliki građevinski strojevi, utovarivači i bageri nestaju, a trag ’bager-mafije’ vodi na Balkan - u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

 U tekstu se navodi da se strojevi prvo skladište u iznajmljenim halama, a onda:

- Počinitelji mijenjaju tipske oznake, broj šasije… Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Europe. Štete su milijunske. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 Zeppelinovih utovarivača.

Kradu identitet uglednih poduzetnika

Način rada banda uvijek je isti. Predstave se kao mušterije, otvore račun i službeno iznajmljuju strojeve koristeći identitet uglednih tvrtki. Gospodin Demir zaista postoji, ali to nije isti čovjek koji je unajmio strojeve, već pošteni građevinar iz Rurske oblasti, a upravo je njegov kredibilitet i koristio bandi da lakše prevare oštećene.

Uz Demira, identitet je početkom godine bio ukraden i Heinrichu K., vlasniku tvrtke u Münchenu. Nepoznati počinitelji na njegovo ime su naručili bager i druge strojeve, a potom im se izgubio svaki trag.

 - Gradilišta su često slabo čuvana, a javnost jedva primjećuje što se tamo događa. Rijetko ima svjedoka koji su vidjeli osumnjičene i koji ih prijave - piše list uz konstataciju da bi tehnika mogla pomoći: „nadzorne kamere i GPS-odašiljači“, no neki stručnjaci smatraju kako to ometa samo sitne lopove, a profesionalci se lako pozabave i s takvim preprekama.

Oštećene tvrtke gotovo da su digle ruke od ukradenih stvari, a u policiju više nemaju nade. Neki se okrenu privatnim detektivima:

- Detektivima je doduše pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag nekoliko strojeva. Tamošnja policija nije kao njemačka oklijevala i odmah je zaplijenila strojeve. Među njima je bio i žuti bager iz Koblenza koji sada, kako kažu u 'Zeppelinu’, stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga vrate u Njemačku. Prije toga njemački istražni organi moraju razjasniti sve formalnosti – a to može potrajati - prenio je DW.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor