Obavijesti

News

Komentari 53

Lovac na tenkove koji nije znao za promašaj: Heroj koji je bio strah i trepet srpskih tenkova

Lovac na tenkove koji nije znao za promašaj: Heroj koji je bio strah i trepet srpskih tenkova
8

Za Andriju Andabaka, koji je poginuo na današnji dan 1992., nije bilo bezizlazne situacije. Kada je bilo najteže i najopasnije, on je bio taj koji je dizao moral suborcima i bodrio ih da svi skupa nastave dalje

VIDEO

Kad je počeo Domovinski rat, već u lipnju 1991. Andrija Andabak, rođeni Splićanin koji je odrastao i živio u Nuštru, prijavio se kao dragovoljac u 109. Vinkovačku brigadu. Već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo.

Pogledajte video: Heroj Domovinskog rata - Andrija Andabak

Pokretanje videa...

01:44

Rukovati protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA u Makedoniji, a ostao je poznat kao čovjek  koji niti jednog trenutka nije razmišljao o sebi nego kako da svojim umijećem pridonese obrani domovine.

Legendarni lovac na tenkove u 8 mjeseci uništio je čak 32 tenka.

Lovac na željezo koje je ubijalo

Veliki znalac i vrsni operator sa suprugom Nadom imao je dva sina. 

 - Govorili su za njega da je bio lovac na tenkove, i to je točno, ali on nikada nije bio lovac na ljude, već na tu hrpu željeza koja je ubijala ljude i uništavala njihovu imovinu. Ne jednom je rekao svojoj majci, našoj baki, da ne plače za njim, jer je svjestan koliko je majki zaplakalo zbog njegove ruke. Bio je osjećajan i ljut na one koji su natjerali mladost u oklopnjake da za račun nečije ideologije gine u zemlji koja nije bila njihova – ispričali su nam svojedobno u razgovoru Marko i Stjepan Andabak, sinovi heroja Andrije Andabaka.

Uvijek je dizao moral svima

Sinovima su pričali očevi prijatelji koji su bili s njime da je bio srčan, pravedan i vrlo snalažljiv.

- Za njega nije bilo bezizlazne situacije. Rekli su, kada je bilo najteže i najopasnije, da je Andrija bio taj koji će popraviti moral i uliti vjeru svima da ništa nije izgubljeno - kazao je Marko.

Bili su djeca kada su naprasno ostali bez oca. Andrija Andabak imao je samo 36. godina kada je poginuo  7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini. Mlađi Stjepan imamo je osam, a stariji brat Marko deset godina.

Dan kada je crveni Fićo postao legenda: Ovo je bio jedan od najupečatljivijih događaja rata
Dan kada je crveni Fićo postao legenda: Ovo je bio jedan od najupečatljivijih događaja rata

 – Moram priznati da tada nisam bio svjestan situacije gledao sam druge kako plaču, majku, brata, pa sam i ja plakao. Tek kasnije sam počeo shvaćati da više nemam našeg oca – rekao je Stjepan. Brat Marko je na to dodao da je i itekako bio svjestan da je njihov otac otišao zauvijek. 

Na kući mural na kojem je otac Andrija

 - U svom ratnom dnevniku je upisao uništen 31 oklopnjak, nažalost posljednji kojeg je uništio, u srpnju 1992. godine, a bio je tenk T-84 nije stigao upisati. Čuvamo njegov dnevnik, to je je velika uspomena koja će ostati u trajnom vlasništvu obitelji – rekao je Marko. 

Nakon uništenog 15. oklopa, od tadašnjeg zapovjednika Josipa Zvirotića, na poklon dobiva pištolj češku Zbrojovku M75, a o uspjehu Andrije Andabaka daleko se čulo, pa je pozvan u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana 1992. gdje su ga ugostili generali Anton Tus i Janko Bobetko. 

U njihovom Nuštru na zidu obiteljske kuće u kojoj su do rata živjeli sa svojim ocem braća su uz pomoć prijatelja oslikala ogroman mural na kojemu je njihov otac Andrija s vizirom za navođenje raketa ispred sebe, s lijeve strane je hrvatska šahovnica sa srcem, a na drugoj strani je Andrijin potpis, iz kojeg se može iščitati njegov čvrst i pravedan karakter. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak