Obavijesti

News

Komentari 17

Lovrinović: Zaustavite gradnju asfaltne baze u Donjoj Lomnici

Lovrinović: Zaustavite gradnju asfaltne baze u Donjoj Lomnici
5

Riječ je, kako su upozorili, o asfaltnoj bazi koju gradi tvrtka Strabag s kapacitetom pripreme i prerade asfaltne mase od 160 tona na sat, i to na "deset metara od kuća"

VIDEO

Zastupnik Ivan Lovrinović (PH) s predstavnicima inicijative "Stop asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici" zatražio je zaustavljanje gradnje i puštanja asfaltne baze. Najavio da će pokrenuti pitanje odgovornosti svih onih koji su sudjelovali u donošenju odluke o izgradnji asfaltne baze koja bi uništila zdravlje ljudi i okoliš. Njegov stranački kolega, liječnik Jozo Ezgeta upozorio je radom asfaltne baze se oslobađaju brojne štetne tvari o kojih je većina kancerogena, a te tvari oštećuje jetru, bubrege i dišni i krvožilni sustav te oštećuju sluznice. Podsjeća da je asfaltna baza u Donjoj Lomnici u blizini obiteljskih kuća, ali i vodoopskrbnog sustava kojom se opskrbljuju Turopolje, Velika Gorica i dio Zagreba što je vrlo ozbiljan problem. 

- Neshvatljivo je da je lokalna samouprava nije razmišljala o ovome i dovela je u opasnost zdravlje građana. Tražimo da se u što kraćem roku nađe druga adekvatna lokacija - kazao je Ezgeta.  
 

POGLEDAJTE VIDEO:

Zastupnik Ivan Lovrinović i podupiratelji Inicijative "Stop asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici” u Saboru govore o potrebi zaustavljanja projekta Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on 14. veljače 2018

Predstavnici inicijative naveli su kako je u tijeku dogovor s ministrom državne imovine oko zemljišta za izmještanje asfaltne baze koju gradi tvrtka Strabag. 

- To je za nas ekološka bomba - upozorio je Mijo Jakunić vijećnik u Mjesnom odboru, a podsjetio je da se svaki drugi mještanin peticijom izjasnio protiv izgradnje asfaltne baze što lokalna vlast nije uvažila. Naveo je kako je lani saznao da je studija utjecaja na okoliš donesena 2010.godine, lokacijska 2013., a građevinska 2016. godine

- Preko 95 posto mještana nije znalo da su donesene  dozvole. Trebao je znati Mjesni odbor kojem sam ja bio u tri saziva i nisam stvarno znao. Debelo se pogodovalo jednoj stranoj kompaniji, mještanima se to tajilo i skrivalo - kazao je. 

Predstavnici inicijative pozvali su inspekciju da izađe na teren i ispita slučaj. Članovi inicijative traže od Sabora za ih zaštiti, a ne za se skrivaju iza zakona. 

Neovisni znanstvenik i fizikalni kemičar Stanko Uršić upozorio je kako smo na putu "flagrantnog kršenja Ustava koji jamči pravo na zdravlje i pravo na čisti okoliš, što je jače od prava na investiciju". Uvjeren je da građani mogu bez problema dobiti tužbu u Strasbourgu. Upozorio je na benzopiren i njegove derivate, koji iz asfalta izlazi kad se on zagrijava, koji je kancerogen.

- Mi imamo nacionalnu sramotu. Postoji studija utjecaja na okoliš, kojom je postrojenje odobreno, u kojoj nema ni jedne riječi o tom problemu koji je više nego evidentan. Zna se da onaj tko bi takvo nešto udisao da ima golemu vjerojatnost da dobije karcinom. Aludiram prvenstveno na djecu. Takva postrojenja traju najmanje 30 godina i njima bi se nekome u tom razdoblju ispod prostora ispuštali kancerogeni. To imamo 2018. u Hrvatskoj. Mislim da je vrijeme da se probudimo. To je nedopustivo i skandalozno. Osim kršenja Ustava ovo je ekološki problem par ekselans  - poručilo je Uršić. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C