Obavijesti

News

Komentari 16

'Mađarska medijska kampanja o migrantima je lažna vijest'

'Mađarska medijska kampanja o migrantima je lažna vijest'
1

Kampanja mađarske vlade je nevjerojatna. Šokantno je da je takva suluda teorija zavjere u toj mjeri dospjela u 'mainstream'. Nije točno da EU ugrožava zaštitu nacionalnih granica, istaknuo je

VIDEO

Europski glasnogovornik Margaritis Schinas u utorak je osudio medijsku kampanju mađarske vlade prema predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i američkom milijarderu Georgeu Sorosu kojom ta zemlja optužuje Bruxelles da promiče migracijski plan koji predstavlja prijetnju Mađarskoj.

Na službenoj Facebook stranici mađarske vlade objavljen je poster Junckera i Sorosa, uz popratni tekst koji ih optužuje da ugrožavaju sigurnost Mađarske.

'Imate pravo znati što Bruxelles priprema'

U tekstu stoji: 'Vi također imate pravo znati što vam Bruxelles priprema', a ispod slike piše da EU namjerava usvojiti obvezne kvote za raspodjelu imigranata, oslabiti pravo država članica glede zaštite granica i učiniti dolaske lakšima uz 'migrantske vize'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kampanja mađarske vlade je nevjerojatna. Šokantno je da je takva suluda teorija zavjere u toj mjeri dospjela u 'mainstream'. Nije točno da EU ugrožava zaštitu nacionalnih granica, upravo suprotno. Ne postoje nikakvi planovi o tzv. humanitarnim vizama. Zemlje članice odlučuju koliko legalnih migranata žele prihvatiti - naglasio je Schinas.

Mađarska je bila prva zemlja u Europi koja je 2015. zauzela tvrdo stajalište prema imigraciji. Te je godine u EU stiglo više od milijun ljudi, a polovica je na putu prema zapadnoj Europi prošla preko Mađarske.

Soros, koji kroz svoje zaklade promiče liberalne ideje, prošle je godine napustio Mađarsku te je Srednjoeuropske sveučilište premjestio u Beč.

U sklopu reforme Dublinske uredbe, koja propisuje pitanje azila u EU, Komisija je predložila uvođenje automatskog mehanizma raspodjele tražitelja azila po zemljama članicama po precizno utvrđenim kriterijima u slučajevima kada u vanjskim članicama naglo poraste broj izbjeglica.

Oko toga nema suglasnosti među zemljama članicama i već tri godine nema nikakva pomaka.

Tome se najviše protivi Višegradska skupina a unutar nje Mađarska.

Te su se zemlje protivile i privremenim mjerama o obvezujućim kvotama koje su izglasane kvalificiranom većinom zemalja članica u okviru rješavanja migrantske krize iz 2015., a nastavljaju se tome protiviti i kao trajnom rješenju koje bi vrijedilo u slučajevima velikog i iznenadnog priljeva izbjeglica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina