Obavijesti

News

Komentari 14

Mađarski ledolomci uspješno su razbili led na Daljskoj krivini

Mađarski ledolomci uspješno su razbili led na Daljskoj krivini
11

Upravo na daljskoj krivini na Dunavu led je prekrio rijeku preko 90 posto. Nakon što su tamo razbili led Mađari su se uputili prema Apatinu. Baza će im biti Vukovar

VIDEO

Nakon što su u subotu doplovili u Vukovar, dva mađarska ledolomca već su u nedjelju napravila lavovski posao u potpunosti razbivši led na Daljskoj krivini, meandru Dunava koji se smatra najkritičnijim dijelom zbog velikog riječnog zavoja i ledene barijere koja se tamo najlakše stvara. Prema riječima Zorana Đurokovića, direktora Vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda iz Osijeka, led je na tome dijelu već bio prekrio Dunav preko 90 posto.

- Nakon što su razbili led na Daljskoj krivini, ledolomci su se zaputili prema Apatinu nastaviti raditi posao zbog kojega su i pristigli iz Mađarske te će se do večeri vratiti u Vukovar, koji će im biti matična luka dok traje ova izvanredna situacija. Inače, u nedjelju ujutro su iz Mađarske pristigla još dva ledolomca i oni su se odmah zaputili prema Apatinu. Nakon što srede papirologiju, od sutra će i oni biti na zadaći razbijanja leda po Dunavu - kaže Zoran Đuroković. 

Inače, riječ je o brodovima koji su izgrađeni isključivo za tu namjenu i to nakon najveće ledene poplave u povijesti Mađarske 1956. godine. Nekada ih je bilo deset, ali su zbog iznimno velikih troškova održavanja opstala samo četiri, koja su, prema međudržavnom sporazumu Mađarske, Hrvatske i Srbije dostatna za razbijanje leda na Dunavu. Riječ je o brodovima od 1470 kilovata, dok su naši ledolomci koji ovih dana razbijaju led na Dravi snage između 300 i 500 kilovata. Troškove rada ledolomaca na Dunavu Mađarska će financirati s 50 posto ukupnih troškova, dok će Hrvatska i Srbija platiti po 25 posto.

Prema Đurokovićevim riječima, osim četiri mađarska ledolomca na Dunavu, i rijeku Dravu od ušća u Dunav do Osijeka neprestano čiste dva hrvatska ledolomca.

- Situacija je trenutno stabilna, no spremamo se za sve veća zagušenja ledom koji je u velikom pojačanju. Zasad potrebe za upotrebom minsko-eksplozivnih sredstava nema, ali i za tu aktivnost smo potpuno spremni. Ne smijemo dopustiti da se pokaže hitna potreba za probijanjem leda i na taj način, a da mi ne budemo spremni. Sve je spremno, a hoćemo li morati koristiti i eksploziv, ovisi o stanju leda na Dunavu i vremenskim uvjetima koji budu sljedećih dana - kaže Zoran Đuroković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C