Obavijesti

News

Komentari 11

Macron poslao poruku Velikoj Britaniji: 'Morate se uozbiljiti'

Macron poslao poruku Velikoj Britaniji: 'Morate se uozbiljiti'

Francuska je ranije britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel otkazala poziv na sastanak o situaciji u Calaisu, naglašavajući kako su odnosi između dviju zemalja postali zabrinjavajući

VIDEO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je u petak Velikoj Britaniji da se mora „uozbiljiti” ili će ostati isključena iz razgovora o suzbijanju priljeva migranata preko La Manchea.

Francuska je ranije britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel otkazala poziv na sastanak o situaciji u Calaisu, naglašavajući kako su odnosi između dviju zemalja postali zabrinjavajući.

Trgovinska pravila i prava na ribolov dogovorena nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije također su dovedena u pitanje.

'Ne želimo britansku ministricu na sastanku o migrantskoj krizi'
'Ne želimo britansku ministricu na sastanku o migrantskoj krizi'

„Iznenađuje me kada se stvari ne obavljaju ozbiljno. Između vođa ne komuniciramo objavama na Twitteru ili otvorenim pismima, mi nismo zviždači. Molim vas. Molim vas”, rekao je Macron na tiskovnoj konferenciji u Rimu.

Macron je time odgovorio na pismo britanskog premijera Borisa Johnsona, u kojem je „dragom Emmanuelu” napisao što on smatra da bi trebalo učiniti kako bi se migrante odvratilo od opasnog putovanja.

Johnson, koji je ranije okrivio Francusku, u pismu je od nje zatražio da pristane na zajedničke patrole uz njene obale te da preuzme migrante koji dospiju do Velike Britanije.

Francuska vlada, razjarena zbog pisma i naročito zbog toga što ga je Johnson objavio na Twitteru, otkazala je poziv ministrici Patel na nedjeljni sastanak s ministrima EU-a o mogućim načinima suzbijanja imigracije.

Najmanje 31 migrant poginuo u La Mancheu, Johnson je šokiran
Najmanje 31 migrant poginuo u La Mancheu, Johnson je šokiran

Johnsonov glasnogovornik je rekao da je premijer pismo objavio kako bi obavijestio javnost o tome što vlada čini te dodao da ne žali zbog svoje odluke, no da se nada da će Francuska ponovno razmotriti poziv na razgovore.

Na pitanje žali li zbog pisma u kojem traži Francusku i da natrag preuzme migrante koji su ilegalno prešli La Manche,  glasnogovornik je odgovorio: Ne, kao što je i premijer sam rekao, on i predsjednik Macron priznali su hitnost situacije".

U četvrtak se 27 migranata utopilo u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije, u najgoroj nesreći u kojoj su stradali migranti koja se dogodila u kanalu između Francuske i Britanije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a