News

Komentari 1

Macron uručio Merkel najviše francusko priznanje: 'Francuska vas je upoznala i zavoljela'

Macron uručio Merkel najviše francusko priznanje: 'Francuska vas je upoznala i zavoljela'

Nadam se da će lekcije kojima ste nas naučili - da ostanemo čvrsti u teškim trenucima, da se pobrinemo da ostanemo jedinstveni kako se stvari ne bi raspale - da će te lekcije ostati s nama, rekao je Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu navečer je sa stilom ispratio odlazeću njemačku kancelarku Angelu Merkel, ustvrdivši da je ona uspjela očuvati jedinstvo Europe tijekom kriznih razdoblja.

Ugostivši je u srcu vinske regije Burgundije umjesto u Elizejskoj palači u Parizu - gdje su Merkel dočekivala četvorica francuskih predsjednika - Macron joj je zahvalio na strpljivosti s njim i na lekcijama kojima ga je naučila.

- Otkad ste postali kancelarka, Francuska vas je upoznala i zavoljela - rekao je Macron uručujući Merkel najviše francusko priznanje, Veliki križ Legije časti.

Dodao je da je Merkel prvo surađivala s predsjednikom Jacquesom Chiracom, zatim s Nicolasom Sarkozyjem kad su tijekom financijske krize zajedno sačuvali eurozonu, potom s Francoisom Hollandeom s kojim se suočila s prijetnjom terorizma i izbjegličkom krizom, a na kraju se s njim borila protiv pandemije covida-19.

- Radili ste na tome da očuvate jedinstvo Europe kroz sve te šokove. Nadam se da će lekcije kojima ste nas naučili - da ostanemo čvrsti u teškim trenucima, da se pobrinemo da ostanemo jedinstveni kako se stvari ne bi raspale - da će te lekcije ostati s nama - rekao je Macron.

- Angela! Angela! Bravo! - izvikivalo je mnoštvo koje je dočekalo dvoje čelnika u Beauneu, središtu Burgundije, vinorodne pokrajine u središtu zemlje. Opuštena kancelarka je u društvu francuskog predsjednika i supružnika, Brigitte Macron i Joachima Sauera, pozdravila stotinjak okupljenih. Nakon službenih sastanaka na vrhu G20 i COP26, ozračje između dvoje čelnika bilo je veoma opušteno.

Nakon kratke šetnje povijesnim središtem grada Macron i Merkel su posjetili glasoviti Hospices, arhitektonski biser sagrađen u 16. st. u stilu cvjetne gotike. Također su sa supružnicima posjetili dvorac Clos de Vougeot, zaštitni znak vinorodne Burgundije koji su u 11. st. osnovali cistercitski redovnici.

Kancelarka Merkel odlazi iz politike dok se u prosincu očekuje formiranje nove njemačke vlade o kojoj trenutačno pregovaraju socijaldemokrati (SPD), pobjednici parlamentarnih izbora održanih 26. rujna, stranka Zelenih i liberali. Uspiju li u tome, dužnost kancelara preuzet će sadašnji ministar financija, socijaldemokrat Olaf Scholz.

Najčitaniji članci