Obavijesti

News

Komentari 62

Maja Šupe 2017. godine: Ja nisam bijesna sutkinja, ja sam profesionalac i sudac ove države

Maja Šupe 2017. godine: Ja nisam bijesna sutkinja, ja sam profesionalac i sudac ove države

Sutkinja Maja Šupe je 2017. godine na ponovljenom suđenju na sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobodila Tomislava Horvatinčića za smrt supružnika Francisca i Marinelle Salpietro

VIDEO

Državno sudbeno vijeće u utorak je iza 14 sati skinulo je sudački imunitet šibenskoj sutkinji Maji Šupe, nakon čega su je uhitili djelatnici PNUSKOK-a u već pripremljenoj akciji jer postoji sumnja da je primila 15 tisuća eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu u slučaju kontroverznog zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića, piše Slobodna Dalmacija.

Šupe je najpoznatija po oslobađajućoj presudi Tomislava Horvatničića koji je uzrokovao brodsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje Talijana. Osim nje, uhićen je i Blaž Petrović te bivši HDZ-ov vijećnik i odvjetnik Branimir Zmijanović.

Nakon njihova uhićenja, a temeljem naloga suca istrage splitskog Županijskog suda, krenulo se u pretrage njihovih domova te poslovnih ureda. Očekuje se da tijekom srijede budu dovedeni u splitski USKOK na ispitivanje, a potom i pred suca istrage koji bi trebao odlučivati o eventualnim zahtjevima USKOK-a za određivanjem istražnog zatvora.

'Moje suđenje nije cirkus, nestručnost ni korumpiranost'

- Moje suđenje nije cirkus, nestručnost ni korumpiranost - govorila je Maja Šupe 2017. godine. Inače, sutkinja koja je sudjelovala u procesu protiv Tomislava Horvatinčića

Tada se dotakla i izjave sina poginulih Talijana te novinara.

Federicu Salpietru je poručila da suđenje čovjeku koji je kriv za smrt njegovih roditelja nije cirkus, kako ga je on ranije nazvao.

Nova akcija USKOK-a: Uhitili Maju Šupe, sutkinju koja je oslobodila Tomu Horvatinčića
Nova akcija USKOK-a: Uhitili Maju Šupe, sutkinju koja je oslobodila Tomu Horvatinčića

Imala je što reći i novinarima.

- Ne može onda pisati moje ime i prezime i sve ono što je slijedilo nakon toga. Ja nisam, dragi novinari, bijesna sutkinja, kao što ste zadnji put naveli, koja se obrušila na novinare - govorila je.

'Ja sam profesionalac, ja sam sudac hrvatske države'

- Ja sam profesionalac, ja sam sudac hrvatske države - kazala je Šupe 2017. godine.

Podsjetimo, sutkinja Maja Šupe je 2017. godine na ponovljenom suđenju na sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobodila Tomislava Horvatinčića za smrt supružnika Francisca i Marinelle Salpietro.

Sudili su mu šest godina. Oslobođen je jer mu se, kaže sud, dogodila sinkopa - kratkotrajni gubitak svijesti - baš u trenutku nesreće. 

Predsjednica istog sudskog vijeća, Maja Šupe, u studenom 2015. godine Horvatinčića je proglasila krivim i nepravomoćno osudila na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.  Presudu su ukinuli, a Tomo je drugi put imao i više sreće. “Izvukao” se bez kazne. 

Šibenik: Nastavak su?enja Tomislavu Horvatin?i?u na Županijskom sudu

- Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenih vještačenja, kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret - objašnjavala je sutkinja. 

Optužba mu je na teret stavljala da je 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvora i presjekao put jedrilici. U sudaru je svojom jahtom slomio njihovu jedrilicu Santa Pacienca, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par pao u more, gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli. 

'Molimo da Bog pošalje duha sutkinjama koje budu donosile sud da dosude o istini i pravdi'
'Molimo da Bog pošalje duha sutkinjama koje budu donosile sud da dosude o istini i pravdi'

Obrana je tvrdila da je u trenutku pred nalet glisera  na jedrilicu Horvatinčić doživio tzv. vazovagalnu sinkopu, iznenadni kratkotrajni gubitak svijesti.  Prema vještačenjima, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je Horvatinčić tada doživio sinkopu, ali se to sa sigurnošću ne može ni isključiti.

Uz svjedočenje Horvatinčićeve djevojke Anice Dilber Đerđa, koja je tad bila s njim na brodu, to je bilo dovoljno da se, poštujući presumpciju nevinosti i pravilo da se u dvojbi presuđuje u korist optuženika, za oslobađajuću presudu.

- Dakle, djelo nije počinjeno iz neizravne namjere, kako je tvrdila optužnica, ali ni iz nehata - rekla je Šupe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...