Obavijesti

News

Komentari 207

Majka iz Zagreba: Dijete nam je u ponedjeljak krenulo u školu, u četvrtak su svi u samoizolaciji

Majka iz Zagreba: Dijete nam je u ponedjeljak krenulo u školu, u četvrtak su svi u samoizolaciji
1

Četvrtog dana ove školske godine 196 učenika u dobi od 5 do 19 godina je bilo pozitivno na koronavirus, a njih 1766 u samoizolaciji, javilo nam je Ministarstvo znanosti i obrazovanja

VIDEO

U srijedu oko 22 sata smo dobili mail od razrednice kako je jedno od djece iz razreda dobilo temperaturu, te je na testiranju bilo pozitivno na koronavirus. Stoga su nas sve obavijestili da je proglašena samoizolacija za cijeli razred i učiteljicu. Sin mi je tri dana išao u školu i sad je doma zbunjen. Ne znamo ni koliko trebamo ostati doma, javila nam je u četvrtak majka prvašića iz novozagrebačke OŠ Mladost

Zapitala se kako će se odrađivati online nastava, te zašto nema Škole na Trećem, koju bi njezinu prvoškolcu bilo lakše pratiti. Iz škole su im javili kako će im čim prije poslati upute o radu kod kuće.

'Slušajte upute razrednice'

A školsku godinu je u samoizolaciji započelo već više od 1000 djece. Točnije, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, "na dan 9. rujna ukupno je 196 aktivnih slučajeva pozitivne djece od 5 do 19 godina te 1766 djece te dobi u samoizolaciji". Za zaposlene nismo dobili podatke, no korona ne zaobilazi ni njih.

Iz Ministarstva savjetuju roditelje da slušaju upute razrednice koja će ih kontaktirati i organizirati nastavu u primjerenom obliku za svoje učenike. Ističu i kako je Godišnjim izvedbenim kurikulumima u prvim tjednima predviđeno ponavljanje za učenike, pa djeca ipak neće izgubiti previše gradiva.

Podsjetimo, o samoizolacijama u školama odlučuju nadležne epidemiološke službe, te nadležni školski liječnici. Oni odlučuju o trajanju samoizolacije, a škole organiziraju online nastavu.

No ni ove godine nema jasnih uputa kako raditi s djecom koja zbog korone moraju ostati kod kuće, kažu nam ravnatelji. Situacija sa samoizolacijama će, s obzirom na opću epidemiološku sliku, sigurno trajati još neko vrijeme, a nikome nije jasno kako se treba provoditi online nastava za te učenike. Ili kako trebaju raditi nastavnici koji su u samoizolaciji. Tako neki preko Teamsa drže nastavu uživo, neki su prisiljeni paralelno raditi nastavu uživo i online, neki samo šalju materijale na mail, učenicima ili roditeljima... 

Bit će reprize

Na pitanje zašto nema Škole na Trećem, iz Ministarstva odgovaraju kako se priprema nastavak emitiranja nastave na 3. programu za školsku godinu 2021./2022. Reprize nastave počinju se emitirati od 27. rujna, jer se "prva tri tjedna nastavne godine kreće s ponavljanjem prošlogodišnjeg nastavnog gradiva.

Prva tri tjedna predviđeno je ponavljanje

- Za učenike 1. razreda, na početku nastavne godine predviđeno je pripremno razdoblje u kojemu se radi na socijalizaciji učenika i uspostavljanju odnosa učenika razrednog odjela te se provode predvježbe za čitanje i pisanje i radi se na usvajanju/ponavljanju osnovnih odnosa (veće, manje, ispred, iza, gore, dolje i sl.), od 27. rujna će se krenuti s emitiranjem reprize nastave za prvi, drugi i treći razred, dok je u tijeku priprema za snimanje četvrtog razreda osnovne škole - navodi Ministarstvo.

Novi materijali za 4. razred snimaju se jer taj razred od ove godine ide po novome kurikulumu. 

- Da bi se uskladio plan rada u učionicama s programom Škole na Trećem, za tekuću školsku godinu bit će uskoro objavljeni godišnji izvedbeni kurikulumi od 1. do 4. razreda na mrežnoj stranici i-nastava.gov.hr. Kontinuirano će se objavljivati tjedni planovi rada s nastavnim jedinicama koje su snimljene (1. - 3. razred), odnosno novi planovi za 4. razred za emisije koje će biti emitirane u programu Škole na Trećem. Na taj način će učiteljima biti omogućeno usklađivanje vlastitog poučavanja s emisijama Škole na Trećem u svrhu lakšeg prelaska na nastavu koja se održava na daljinu, ako to bude potrebno - zaključuju u Ministarstvu.

Ovaj su tjedan iz Sindikata Preporod upozorili i na nužnu potrebu uvođenja dopunske nastave za učenike, koji imaju ozbiljne "rupe u znanju" od prethodne dvije godine. No s obzirom na to da bi se dodatni angažman nastavnika za dopunsku nastavu morao i dodatno platiti, pitanje je hoće li vlasti imati sluha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 207
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.