Obavijesti

News

Komentari 7

Makroekonomisti očekuju rast potrošnje 14. mjesec zaredom

Makroekonomisti očekuju rast potrošnje 14. mjesec zaredom
1

Četiri makroekonomista u prosjeku očekuju rast potrošnje u rujnu za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Procjene rasta kreću se od 1,5 do 2,5 posto

VIDEO

Državni zavod za statistiku objavit će u utorak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u rujnu, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 14. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u rujnu za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 1,5 do 2,5 posto.

Pokažu li se procjene točnima, bio bi to brži rast nego u kolovozu, kada je promet u trgovini na malo ojačao 0,9 posto.

Time bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine.

Rast potrošnje 14 mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

"Na rast prometa u trgovini na malo upućuju poboljšanja indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača. Povećanje raspoloživog dohotka i uspješna turistička sezona dodatni su čimbenici koji podržavaju nastavak oporavka s vrlo niske baze", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast potrošnje zahvaljuje se poreznim promjenama početkom ove godine, koje su potaknule rast plaća, kao i rekordnoj turističkoj sezoni.

Današnji podatak je važan jer će pokazati je li nastavljeno jačanje prometa u trgovini na malo u trećem tromjesečju, nakon što je u prethodnom kvartalu porastao otprilike 2,5 posto na godišnjoj razini.

Jačanje osobne potrošnje bio je i jedan od najznačajnijih razloga zbog kojih je u drugom tromjesečju gospodarstvo poraslo 1,2 posto, najviše od trećeg tromjesečja 2008. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina