Obavijesti

News

Komentari 8

'Maksimoviću nisam prijetio, niti tražio da promijeni iskaz'

'Maksimoviću nisam prijetio, niti tražio da promijeni iskaz'
1

Optužnica tereti Šišljagića i Marolina da su uz posredovanje Zlatka Maksimovića, u više navrata od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć

VIDEO

U nastavku suđenja osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i bivšem pročelniku županijske Agencije za razvoj Martinu Marolinu, koje Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, svjedok i ravnatelj osječke Ljekarne Darko Bajto u srijedu je ustvrdio kako nije prijetio ranije saslušanom svjedoku i bivšem okrivljeniku Zlatku Maksimoviću niti je od njega tražio da promijeni iskaz kojim tereti preostalu dvojicu optužnika.

Optužnica tereti Šišljagića i Marolina da su 2011. i 2012. godine, uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića, u više navrata od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć, tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa. Optuženi su da su tako pribavili protupravnu imovinsku korist, a Županiju oštetitli za više od 122 tisuće kuna.

Okrivljenik Maksimović je na pripremnom ročištu u veljači priznao krivnju za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te je nepravomoćno proglašen krivim i uvjetno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci,  koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Svjedok Bajto kazao je kako ga je Maksimović, kao član Upravnog vijeća Ljekarne, u nekoliko navrata tražio da mu ta ustanova posudi pet tisuća eura, što je odbijeno, a potom je krajem 2013. godine Maksimović zamolio da mu taj novac posudi kao privatna osoba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obzirom da je u to vrijeme već počela afera o izvlačenju novca iz županijskog proračuna svjedok navodi kako je Maksimovića, s obzirom na medijske napise, pitao je li stvarno moguće da je davao nekakve novce Šišljagiću i što se zapravo zbiva. Tvrdi kako mu je Maksimović  izrijekom rekao da Šišljagić nije ništa tražio, niti mu je on bilo što dao, ali "da nema izbora i mora podnijeti prijavu jer će u suprotnom on i supruga završiti u zatvoru, a njihovu kćerku neće imati tko odgojiti".

Ustvrdio je kako Maksimoviću nije prijetio ni tada ni bilo kojom drugom prilikom, već ga je samo pitao kako može tako govoriti o ulozi Šišljagića u navodnom izvlačenju novca, ako to nije istina.

Nakon što su mu predočeni iskazi Zlatka i Ane Maksimović, u kojima se navodi kako je prijetio Zlatku Maksimoviću tražeći da promjeni iskaz i ne tereti optuženike te ni u kojem kontekstu ne spominje župana Šišljagića, svjedok je ustvrdio kako je to "apsolutna laž" te da "nikome u životu nije prijetio".

Na upit zamjenika ravnatelja Uskoka Darka Dodiga je li Šišljagića izvijestio o Maksimovićevoj nakani da ga lažno teretiti, svjedok Bajto ustvrdio je kako se ne sjeća je li to učinio. Dodig je uložio primjedbu na iskaz, smatrajući kako svjedok ne govori istinu, jer se njegove izjave bitno razlikuju od ranije iznesenih iskaza Zlatka i Ane Maksimović.
Suđenje se nastavlja u četvrtak ispitivanjem novih svjedoka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1