Obavijesti

News

Komentari 14

Malena ptica već četvrtu godinu svoja jaja polaže u poštanskom sandučiću mještanke Škalnice

Malena ptica već četvrtu godinu svoja jaja polaže u poštanskom sandučiću mještanke Škalnice
3

U početku ptica je bila nepovjerljiva. No to se s vremenom promijenilo i više se ne boji, kaže Vanja Grgurić. Zaštitnički se ponaša jedino kad se izlegu ptići. Ove godine je osam jaja, a ranije ih je bilo u pravilu deset.

VIDEO

U poštanskom sandučiću Vanje Grgurić u Škalnici u okolici Rijeke već četvrtu godinu liježu se ptići. Vanja misli da je riječ o zebi, koja se godinama vraća kako bi nastavila vrstu.

Kad je prvi put ugledala grančice i lišće u sandučiću, pomislila je kako se djeca iz susjedstva igraju i nanose ih. Izbacila ih je. Nakon dva dana, nastavlja, zatekla je istu scenu. Odlučila je sve ostaviti i vidjeti što će donijeti vrijeme. Ubrzo je u gnijezdu ugledala malena jaja. Malena ptica u početku je bila nepovjerljiva, ali kako je vrijeme prolazilo, polako su se navikle jedna na drugu.

- Već me zna i ne boji se. Dosta je miroljubiva i jedino kad se ptići izvale iz jaja puše - rekla je Vanja i kroz smijeh konstatirala kako se može pohvaliti da je “kumica” brojnim ptićima.

- Ne gnjavim ih puno, virnem tu i tamo, a sandučić rijetko otvaram kako ih se mačka ne bi dočepala - nastavila je Vanja.

Poštanski sandučić, dok priroda ne odradi svoje, ne služi svojoj svrsi.

Kakva Šuput i Soraja... Kad Klepetanova Malena ima jaja
Kakva Šuput i Soraja... Kad Klepetanova Malena ima jaja

- Kad su u sandučiću jaja, poštaru ostavim poruku i vrećicu sa strane u koju može odlagati poštu, a sve kako malena jaja ne bi razbio kuvertama - priča Vanja.

Ove godine u gnijezdu je osam jaja, a u ranijim godinama bilo ih je u pravilu po deset. Kroz nekoliko dana jaja bi trebala početi polako pucati, jer malena zeba zadnjih dana većinu vremena provodi na njima.

- Čarolija traje ukupno tri tjedna. To brzo ide. Posljednjih godina imala sam čast jednog po jednog mladunca staviti na dlan, s kojeg su odletjeli u prirodu gdje pripadaju. Na prvu se plaše i sabiju u jedan ćošak. Prvoga koji proviri stavim na dlan i ako je spreman na let, spremne su sve - završava Vanja priču iz svog dvorišta.

Finale prirodne čarolije, kad mladunci napuste gnijezdo, posebno uveseljava najmlađe.

- To je nešto posebno, a upravo taj trenutak svake je godine nešto čemu se najviše veselimo - zaključila je Vanja, kojoj za uspomenu ostaju fotografije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori