News

Komentari 4

Malenica: Most nepotrebno pritišće, bitno je jedino imaju li dovoljan broj potpisa građana

Malenica: Most nepotrebno pritišće, bitno je jedino imaju li dovoljan broj potpisa građana

Malenica je, uoči užeg kabineta Vlade, izjavio kako je više ustavnopravnih stručnjaka u niz navrata istaknulo da ta referendumska inicijativa koja sadrži dva dijela - ustavotvorni i zakonodavni - besmislena

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prozvao je u srijedu Most da provodi nepotrebni pritisak te poručio kako je zapravo jedino pitanje imaju li dovoljan broj prikupljenih potpisa za održavanje referenduma.

Malenica je, uoči užeg kabineta Vlade, izjavio kako je više ustavnopravnih stručnjaka u niz navrata istaknulo da ta referendumska inicijativa koja sadrži dva dijela - ustavotvorni i zakonodavni - besmislena te da "svakako neće pridonijeti poboljšanju situacije".

Mostu je sporan rad Stožera te je pokrenuo dvije referendumske inicijative - prvom od građana traže odgovor na pitanje treba li Ustavom utvrditi da je pandemija stanje okolnosti u kojima Sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom, a drugom žele ukinuti obvezne covid potvrde.

"Jasno treba reći da je Stožer donosio mjere utemeljene na zakonu", rekao je Malenica i istaknuo da je to jučerašnjom odlukom potvrdio i Ustavni sud.

'Bespotrebno vrše pritisak' 

Ustavni sud odlučio je, naime, da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvođenja covid potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata.

A Most, rekao je Malenica, najavljuje konferenciju za novinare, pa je otkazuje "i ne znamo koliko imaju potpisa, imaju li dovoljno ili ne".

"Po meni, vrše jedan pritisak bespotrebno, a zapravo je osnovno pitanje imaju li dovoljan broj potpisa", ocijenio je.

Neka Most iznese broj prikupljenih potpisa i dostavi ih Saboru

Očekuje da u Mostu iznesu broj prikupljenih potpisa i dostave ih Saboru u što kraćem vremenu.

Pričekajmo da objave koliko potpisa imaju, a nakon toga ide procedura utvrđena Zakonom o referendumu, kazao je ministar te dodao kako će Sabor ovlastiti Vladu ili neko drugo tijelo da utvrdi je li prikupljen dovoljan broj potpisa.

'Sud je potvrdio da u su odluke Stožera imale legitiman cilj' 

O mogućnost osnivanja nekog neovisnog tijela koje bi prebrojalo te potpise, Malenica je rekao kako ne želi prejudicirati nikakve aktivnosti dok referendumska inicijativa Saboru ne dostavi potpise.

Ministar nije htio prejudicirati ni kakva će biti odluka Ustavnoga suda o uvođenju covid potvrda u državnom i javnom sektoru, rekavši kako samo može iskazati zadovoljstvo jučerašnjom odlukom kojom je Sud, naglasio je, potvrdio da su odluke Stožera i mjere koje je donosio imale legitiman cilj i bile razmjerne situaciji.

Mogu samo istaknuti da je u nekoliko tjedana, od kad postoji mjera Stožera o obvezi testiranja za javni sektor, kod dijela zaposlenika utvrđena prisutnost covida-19 i zapravo je spriječeno širenje virusa u javnom sektoru odnosno u institucijama u kojima one rade.

"Tako da je i ta mjera polučila određene rezultata", ocijenio je.

Najčitaniji članci