Obavijesti

News

Komentari 35

Mali heroj Andrijano (6) dobio novu kuću od tajnog donatora

Mali heroj Andrijano (6) dobio novu kuću od tajnog donatora
5

O dječaku Andrijanu oboljelom od leukemije pisali smo krajem prošle godine - s majkom i šestero braće i sestara živio je u groznim uvjetima, zbog čega je smješten u dom. Priča je opet dobila prekrasan obrat, i kraj

VIDEO

Mali heroj Andrijano (6) iz naše priče zimus, uskoro će useliti i u svoj trajni dom - u kuću koju je njegovoj obitelji poklonio anonimni čovjek velikog srca. Sretnu je vijest objavila televizijska voditeljica i novinarka Ivana Paradžiković (41), a mi smo prvi pisali o malom Andrijanu još u prosincu. Dječak je bolovao od leukemije, i u prestrašnim je uvjetima sa svojom majkom, braćom i sestrama, njih šestero, živio u potleušici na periferiji Zagreba bez struje i vode, bez osnovnih uvjeta za život bilo koga, a posebno bolesnog djeteta.

Zbog toga je, nakon otkrivene dijagnoze, za vrijeme liječenja živio u Domu za djecu u Nazorovoj, gdje je proveo više od godine dana. Kad smo o tome napisali tekst, prikupilo se dovoljno novca da majka Mirsada nađe stan u najmu, što je i učinila te je dječak preselio natrag k obitelji, ovaj put u normalne uvjete. 

Andrijano (6) je dobio novi dom: 'Hvala svima koji su pomogli da izađemo iz ovoga'
Andrijano (6) je dobio novi dom: 'Hvala svima koji su pomogli da izađemo iz ovoga'

U međuvremenu, obitelji se javio anonimni donator, te ponudio sto tisuća eura za kupnju kuće. Kako doznajemo, majci je dao mogućnost da sama pronađe kuću koju će platiti, a jedini je uvjet za donaciju bio da djeca, njih šestero, uključujući Andrijana, budu upisani kao vlasnici. Mirsada je pronašla kuću za kupnju u blizini unajmljenog stana u kojem sad žive, opremaju ju i uskoro kreće useljenje. Cijela je obitelj presretna. Mali Andrijano ne samo da će dobiti svoj dom, nego je, zajedno s braćom i sestrama, čak i vlasnik kuće. Anonimni donator novca za kuću javio se obitelji također vrlo brzo nakon objavljenog teksta u 24sata. 

Andrijanovu smo priču ispričali sredinom prosinca prošle godine, nakon čega je na račun doma u Nazorovoj bilo uplaćeno dovoljno novca da u pristojnom podstanarstvu mališan, njegova majka i ostala djeca žive barem sljedeće dvije godine te da imaju dovoljno i za režije. Sad, međutim, imaju vlastiti dom. 

Ima državnih prostora da u njima dužnosnici drže knjige, ali nema za teško bolesno dijete
Ima državnih prostora da u njima dužnosnici drže knjige, ali nema za teško bolesno dijete

"Koliko si, od jedan do pet, sretan jer ideš kući", pitali smo Andrijana netom nakon što ga je "teta" iz doma spustila niz stepenice Nazorove u siječnju, a on poletio majci u zagrljaj. "Sretan sam tisuću sto dva milijuna!", kao iz topa je tad rekao prekrasni dječak velikih crnih očiju.

Zagreb: Dom za djecu nazorova prikuplja pomoć za dječaka oboljelog od leukemije

Andrijanu je leukemija dijagnosticirana u srpnju 2020. Dva je mjeseca proveo u bolnici na liječenju, a onda je smješten u Dom u Nazorovoj jer je obitelj - majka i šestero djece - živjela u tijesnoj baraci. Na periferiji Zagreba, bez struje i sanitarnog čvora, bez vode, s pumpom udaljenom stotinjak metara. Dječak se tamo nipošto nije smio vratiti, pa je silom prilika smješten u dom. Ravnateljica te ustanove, Jasna Ćurković Kelava, i socijalna radnica Mateja Mandić Blažević pozvale su preko 24sata ljude dobra srca da na račun Doma uplate koliko mogu kako bi se obitelji pronašao adekvatan smještaj. Stigle su stotine uplata.

Socijalna radnica iz Nazorove nam kaže da je Andrijano sad dobro, zdrav je, redovito ide na kontrole i pije lijekove. Završio je nekoliko ciklusa kemoterapije, bit će dobro. Da nešto nije u redu s Andrijanom, majka je posumnjala u srpnju 2020., nakon što joj se dječak više puta požalio na bol i umor u nogama. Srce mu je strahovito lupalo, pa ga je odvela k pedijatrici, dalje zatim u bolnicu, gdje su dječaka zbog dijagnoze akutne limfoblastične leukemije zadržali na hitnoj transfuziji krvi i daljnjem liječenju. Dječak je sad zdrav, veseo je i razigran, pun snage - napokon sretan. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"