Obavijesti

News

Komentari 39

Mali masterchef: Emanuel (9) nakon nogometa trči kući kuhati

Mali masterchef: Emanuel (9) nakon nogometa trči kući kuhati
1

Prvo 'ozbiljno' jelo Emanuel Orlović (9) koji živi u Kaštel Gomilici napravio je s osam godina. Bila je to mesna rolada. Mama Irena kaže da ih je oduševio

VIDEO

Emanuel Orlović 9-godišnjak je koji živi u Kaštel Gomilici. Odličan je učenik, trenira nogomet, uči violinu i engleski, a pored toga strastveno kuha i zapisuje recepte.

Čim se ukaže prilika ušulja se u kuhinju i složi kakvo jelo za koje je našao recept na internetu pa svoju obitelj iznenadi ukusnim obrokom kojeg se ne bi posramili i pravi kuhari.

- Omiljeni mi je kuhar i uzor Jamie Oliver, jer sve što kuha je zdravo, daje puno recepata, a i sviđa mi se što zbog kuhanja putuje u razne zemlje. Obožavam gledati 24kitchen, a  nikako ne propuštam "Ručak za sutra" s Podravkom koji znam pogledati i više puta jednu te istu emisiju kako bih dobro pohvatao sve što se tamo kuhalo. Kad nešto probam i svidi mi se potražim odmah recept pa bilo to od moje bake, druge rodbine ili maminih prijateljica. Također,  vrlo često na YouTubeu tražim jela kojima ću iznenaditi svoje doma - ispričao je Emanuel.

Ima starije brata Mirka (18) i sestru Mateu (16) s teškoćama u razvoju koja obožava njegove specijalitete, a zna mu i sama "dati ruke" u pripremi jela.

Roditelji vode izdavačku kuću Harfa koja izdaje knjige iz područja ranog poticanja emocionalnog i intelektualnog razvoja djece. Jedna od knjiga (Beba vođa dohrane) utjecala je i na to da Emanuela otkad je bio beba usmjere da se samostalni hrani pa je sa 7 mjeseci znao dohvatiti komadić mesa i grickati ga. Stoga, Emanuel je odmalena naučen na intenzivan odnos prema hrani što ga je odvelo da se i rano samostalno okuša u kuhanju.

- Još kao bebi dopuštali smo mu da se samostalno hrani i bira što sam hoće jesti od čega većina roditelja zazire te djeci daje samo smiksanu hranu, dok istraživanja pokazuju potpuno suprotno. Mi smo sisavci predodređeni da se samostalno hranimo, to je zapravo potpuno prirodan zdrav razvojni proces tijekom kojega dijete jača mišiće govornog aparata, finu motoriku, koordinaciju oko-ruka. Kao čovječanstvo opstali smo bez miksera i miksane hrane koja se danas masovno daje bebama u prevelikom strahu da se ne uguše - uputila nas je mama Irena.

Od malena Emanuel krenuo je majci pomagati praviti kolače, posebno sitne adventske slastice, a kasnije je sve češće zavirivao u kuhinju kako bi vidio što se i kako sprema. Prvo jelo koje je potpuno samostalno spremio bila je mesna rolada prošle godine. Od tada najmanje jednom tjedno zavlada kuhinjom Orlovića, te je vještinom, kako nas uvjerava majka, nadmašio tatu Ivana.

- Kad ima neki interesantan recept mora ga pošto poto isprobati. Prvi je put sam radio mesnu roladu i jedva smo mu dopustili, a da budem iskrena nismo baš vjerovali da će biti jestivo. Ali on je to tako dobro napravio, da smo se dobro nauživali rolade i otad puštamo da nam preuzme kuhinju kad ga uhvati strast za kuhanjem i dopuste mu obaveze. Sad je to roladu malo preoblikovao u "mesni didov brk" za koji je postao pravi stručnjak - dodala je mama Irena.

Emanuel, kao i većina djece najviše voli spremati kolače, a predjela mu nisi baš omiljena. Svoju kulinarsku strast i recepte nastoji prilagoditi obiteljskim navikama, jer u kući Orlovića se pazi da je hrana zdrava.

 

- Volim jesti voli brokulu, rajčice, jabuke, mandarine, pršut, a možda najviše zimska variva. Kuhanje me i opušta nakon obaveza koje imam u školi, sviranja violine i treninga. Za mene je lisnato svježe tijesto namirnica s bezbroj mogućnosti i mogu jela s njim brzo spremiti. Ipak ponekad trebam i maminu pomoć. Za rođendan mi je malo pomogla da napravim Barbarinu tortu i Nutela cheese cake. Prvo sam s prijateljima bacio na nogomet, a onda smo ih smazali. Bili su oduševljeni - zadovoljan je mladi kaštelanski kuhar koji ide i na dodatne sate matematike i engleskog jezika.

Emanuelu je želja nabaviti profesionalni samostojeći mikser koji bi mu uvelike olakšao posao, a već kao 9-godišnjak odlučio se za karijeru kuharskog chefa. 

MESNI DIDOV BRK

500 grama lisnatog 
500 grama mješanog mljevenog mesa 
Pola glavice sitno izribanog luka 
Jedan režanj češnjaka 
Malo papra 
Jedna bubica
1 dcl mlijeka 
Jedno jaje 

Bublicu natopite u mlijeku da omekša. Umiješajte je u meso zajedno sa svim sastojcima.
Lisnato tijesto razvijte, poredajte meso, pa sve zamotaje u roladu,a krajeve s obje strane da sve izgleda kao brk. Pecite 40 minuta u pećnici ugrijanoj na 180 stupnjeva.

SLATKE RUŽICE OD JABUKA 

500 grama lisnatog tjesta 
12 žličica marmelade od marelice 
6 jabuka 
sok 1 limuna
Cimet za posipanje 
Šećer u prahu za posipanje 

Jabuke presjecite po pola i izdubite im sredinu. Izrežite ih potom na tanke listiće u obliku polumjeseca, prelijte sokom jednog limuna i vodom, te prokuhajte tri minute. Lisnato tijesto izrežite na 12 traka širokih 4-5 cm, te dugih 20-25 cm, pa ih premažite marmeladom od marelica. Poredajte jabuke do polovice trakica po dužini, moraju malo izvirivati iznad tijesta, te ih pospite ih cimetom. Preklopite ih ostatkom tijestom po dužini. Potom namotajte trakice s jabukama kako bi dobile oblik cvijeta ruže, te ih stavite u kalup za muffine peći 35-45 minuta na 180 stupnjeva. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

EMIJEVE PUNJENE RAJČICE 

6 izdubljenih rajčica 
50 grama sitno isjeckane pancete 
3 žlice riže 
3 žlice ribane mozarele 
3 žlice ribanog parmezana 
3 žlice ribane gaude 
3 žlice vrhnja
Mala žlica origana 
prstohvat soli
papra po želji

Skuhajte rižu i kad se ohladi izmješajte je s ostalim sastojcima te time napunite rajčice.
Pecite ih 30 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa