News

Komentari 1

Mali Vukovarci su žrtve, ostali su bez moderne osnovne škole

Mali Vukovarci su žrtve, ostali su bez moderne osnovne škole

Norvežani su zatražili i od Vlade dobili svojih uloženih 360.000 eura, a vukovarska djeca ostala su bez kvalitetne suvremene škole za koju je svojedobno bilo zainteresirano tek 12 roditelja

Dok mali Vukovarci već 24 godine čekaju obnovu Osnovne škole ‘Nikole Andrića’ koja je postala simbol nemara za tamošnju djecu svih razina vlasti, u Vukovaru se ovih dana zatvara još jedna osnovna škola.

Riječ je o projektu zajedničke osnovne škole koju su trebali pohađati i mali Hrvati i mali Srbi. Projekt je financirala norveška Vlada i namjeravala u obnovu i opremanje potrošiti 1,5 milijuna eura. Za 360.000 eura obnovljena je zgrada i predana gradskoj upravi 2016. godine. No i vijećnici HDZ-a i SDSS-a minirali su ovaj projekt i sad nakon tri godine, mogu zadovoljno trljati ruke.

Norvežani su zatražili i od Vlade dobili svojih uloženih 360.000 eura, a vukovarska djeca ostala su bez kvalitetne suvremene škole za koju je svojedobno bilo zainteresirano tek 12 roditelja obiju nacionalnosti. Josip Kregar, profesor sociologije na Pravnom fakultetu u Zagrebu upoznat je s tim slučajem i razočaran postupcima političara.

- Ovdje su dva razloga zbog kojih ovaj projekt nije uspio. Prvi je da se razvlačilo i otezalo s odlukom pod izlikom ‘da treba vremena’, a drugi je politika koja i dalje želi razdvajati etničke zajednice i od toga unosno živjeti, potpirujući tenzije.

Kako kaže Kregar, Hrvatska od svega ima samo štetu i to u međunarodnoj zajednici:

- Novac je tu najmanje zlo. Morat ćemo vratiti 360.000 eura, ali zapravo je nemjerljiva šteta po ugled Hrvatske u EU i svijetu. Umjesto da smo se pokazali kao tolerantna i prosperitetna zajednica, naše partnere i prijatelje smo grubo i licemjerno prevarili i izgubili smo vjerodostojnost.

Profesor Kregar smatra da je najžalosnije što su najveće žrtve opet djeca Vukovara.

- To nije samo bila škola u kojoj su se trebala integrirati i povezati djeca Srba i Hrvata, nego je to trebala biti uzorna škola europske kvalitete. Zapravo, usudio bih se reći da je u ovom slučaju na djelu primitivizam jer smo osudili djecu, koja ništa nisu kriva, da i dalje žive u atmosferi netolerancije i osvetoljubivosti, četvrt stoljeća nakon rata, zaključio je profesor Kregar.

Nažalost, ovo nije prvi slučaj u svijetu. Nešto slično pokušali su provesti i u Izraelu. Osnovali su školu u koju su trebali ići i mali Židovi i Palestinci. Nije uspjelo i neće sve dok - kako tamo, tako i u Hrvatskoj - službena državna politika ne promijeni smjer.

Najčitaniji članci