Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Mali Vukovarci su žrtve, ostali su bez moderne osnovne škole

Norvežani su zatražili i od Vlade dobili svojih uloženih 360.000 eura, a vukovarska djeca ostala su bez kvalitetne suvremene škole za koju je svojedobno bilo zainteresirano tek 12 roditelja

1 komentara

Dok mali Vukovarci već 24 godine čekaju obnovu Osnovne škole ‘Nikole Andrića’ koja je postala simbol nemara za tamošnju djecu svih razina vlasti, u Vukovaru se ovih dana zatvara još jedna osnovna škola.

Riječ je o projektu zajedničke osnovne škole koju su trebali pohađati i mali Hrvati i mali Srbi. Projekt je financirala norveška Vlada i namjeravala u obnovu i opremanje potrošiti 1,5 milijuna eura. Za 360.000 eura obnovljena je zgrada i predana gradskoj upravi 2016. godine. No i vijećnici HDZ-a i SDSS-a minirali su ovaj projekt i sad nakon tri godine, mogu zadovoljno trljati ruke.

Norvežani su zatražili i od Vlade dobili svojih uloženih 360.000 eura, a vukovarska djeca ostala su bez kvalitetne suvremene škole za koju je svojedobno bilo zainteresirano tek 12 roditelja obiju nacionalnosti. Josip Kregar, profesor sociologije na Pravnom fakultetu u Zagrebu upoznat je s tim slučajem i razočaran postupcima političara.

- Ovdje su dva razloga zbog kojih ovaj projekt nije uspio. Prvi je da se razvlačilo i otezalo s odlukom pod izlikom ‘da treba vremena’, a drugi je politika koja i dalje želi razdvajati etničke zajednice i od toga unosno živjeti, potpirujući tenzije.

Kako kaže Kregar, Hrvatska od svega ima samo štetu i to u međunarodnoj zajednici:

- Novac je tu najmanje zlo. Morat ćemo vratiti 360.000 eura, ali zapravo je nemjerljiva šteta po ugled Hrvatske u EU i svijetu. Umjesto da smo se pokazali kao tolerantna i prosperitetna zajednica, naše partnere i prijatelje smo grubo i licemjerno prevarili i izgubili smo vjerodostojnost.

Profesor Kregar smatra da je najžalosnije što su najveće žrtve opet djeca Vukovara.

- To nije samo bila škola u kojoj su se trebala integrirati i povezati djeca Srba i Hrvata, nego je to trebala biti uzorna škola europske kvalitete. Zapravo, usudio bih se reći da je u ovom slučaju na djelu primitivizam jer smo osudili djecu, koja ništa nisu kriva, da i dalje žive u atmosferi netolerancije i osvetoljubivosti, četvrt stoljeća nakon rata, zaključio je profesor Kregar.

Nažalost, ovo nije prvi slučaj u svijetu. Nešto slično pokušali su provesti i u Izraelu. Osnovali su školu u koju su trebali ići i mali Židovi i Palestinci. Nije uspjelo i neće sve dok - kako tamo, tako i u Hrvatskoj - službena državna politika ne promijeni smjer.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message