Obavijesti

News

Komentari 14

Malo Zdravko Mamić, malo Zoran Milanović. To su borci za reformu hrvatskog pravosuđa

Malo Zdravko Mamić, malo Zoran Milanović. To su borci za reformu hrvatskog pravosuđa

Zdravko Mamić istovaruje hrpe smeća po sucima koje je potkupljivao, a Zoran Milanović zaobilazi zakone i preko Ustava želi progurati svoju predsjednicu Vrhovnog suda. Dok HDZ čuva svoje pravosuđe i sudove.

VIDEO

Zdravko Mamić maskiran u hercegovačkog Batmana provodi "reformu pravosuđa" na Facebooku, bombardira javnost prljavštinama i pikanterijama o osječkim sucima koje je neuspješno podmitio, te općenito izaziva kaos, rastura pravosuđe i produbljuje gađenje prema sucima i sudovima.

S druge strane, tu je Zoran Milanović.

Predsjednik Republike na Facebooku ratuje s Ustavnim sudom, odbacuje njegove odluke o provedbi izbora predsjednika Vrhovnog suda, obraća se predsjedniku Ustavnog suda kao "kumu", nadmeće se s predsjednikom Hrvatskog sabora, pa i s premijerom, govori o "namještenim pozivima", o "HDZ-ovoj močvari" i "HDZ žetončićima", o "vojniku HDZ-ova pravosuđa", uz borbenu poruku "No pasaran!".

Nema još sliku Batmana, ali nije ni daleko. Možda se maskira u Banea.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako se u Hrvatskoj reformira pravosuđe.

Bjegunac i predsjednik

Na jednoj strani, bjegunac od pravosuđa koji se hvali da je podmićivao suce i da je potkupio predsjednika Vrhovnog suda sada udara po korupciji u kojoj je i sam sudjelovao, pa o njoj progovorio tek kad je izgubio, dok ga vjerno prate i podržavaju tisuće sljedbenika.

S druge strane, predsjednik Republike koji se grčevito drži Ustava i ignorira zakone želi preko koljena progurati svoju kandidatkinju mimo javnog poziva, pritom ratuje s institucijama, parlamentom i stručnjacima o tome treba li se poštivati Ustav ili zakon ili oboje ili nijedno od toga. Uz podršku tisuća svojih sljedbenika i pratitelja.

A na trećoj strani nalazi se HDZ i njegovo pravosuđe, njegov parlament i njegov Ustavni sud. Uz Šeksove kumove, naravno.

U obračunu tih struja trebala bi se provoditi reforma pravosuđa u ovoj zemlji. Što bi tu uopće moglo poći krivo?

Dirigirani kaos

Ovakva histerija, dirigirani kaos, prekomjerno bombardiranje, slobodno i arbitrarno tumačenje Ustava i zakona - podjednako i predsjednika države i predsjednika parlamenta - samo izazivaju nesigurnost i produbljuju gađenje. Tko je u pravu?

Je li u pravu Mamić koji je podmićivao, a sada razotkriva suce? I to samo one koji mu nisu pomogli, iako ih je platio? Može li on sada biti heroj, a ne zločinac?

Je li u pravu Milanović koji je zadužen za čuvanje Ustava i zakona, a sada ih tumači kako mu odgovara, otvarajući birtijaške polemike s najvišim institucijama ove države, iako mnogi pravni stručnjaci tvrde da nije u pravu? I koji na silu želi progurati svoje imenovanje, baš kao što HDZ-ovci guraju svoje na čelo Vrhovnog suda? I kako bismo reagirali da se tako ponašala Kolinda Grabar Kitarović?

HDZ-ov Gotham

Ili su u pravu Gordan Jandroković sa svojim tumačenjem poslovnika Sabora, odbacivanjem Milanovićeva prijedloga i izmišljanjem nekih novih obaveza za šefa države, i Ustavni sud koji sa svojom HDZ većinom tradicionalno drži leđa HDZ-ovoj Vladi i saborskoj većini?

Ili ćemo, pak, vjerovati sudačkoj struci koja se javno zgraža nad korupcijom u svojim redovima, ali nikako da se s njome obračuna?

Ovakva histerija pod krinkom reforme pravosuđa dovodi do još snažnijeg pucanja države po šavovima, do daljnje erozije povjerenja u institucije, do situacije u kojoj su građani i javnost prisiljeni zauzeti svaki svoju stranu i vjerovati informacijama i tumačenjima s kojima se najviše slažu.

Što krivo izraste...

Mamić provodi svoju reformu pravosuđa istovarivanjem hrpetina smeća. Milanović provodi svoju reformu pravosuđa zaobilaženjem procedure i ignoriranjem Ustavnog suda. A HDZ odbija bilo kakvu reformu pravosuđa jer se već trideset godina brine o tome da ono bude u njegovim rukama. 

Što je krivo posađeno, nemoguće je ispraviti. Još teže ovakvim pokušajima Zdravka Mamića i Zorana Milanovića. 

A najteže će ipak biti ako sve ostane onakvim kako je to HDZ od početka zamislio.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag