Obavijesti

News

Komentari 168

Mame njegovateljice ostaju bez statusa - ako rode drugo dijete

Mame njegovateljice ostaju bez statusa - ako rode drugo dijete
1

Ako majke njegovateljice rode drugo dijete, njihovo prvo, bolesno dijete, za državu prestaje postojati. Prije prekida rodiljskog žene ponovno moraju tražiti status

VIDEO

Drugo dijete rodila sam u lipnju 2015. i htjela sam otići na rodiljski, ali nitko mi nije znao konkretno reći što će biti sa mnom. Saznala sam da gubim status odem li na rodiljski dopust, pa sam odlučila ne prijavljivati rodiljski. Strah za egzistenciju bio je prevelik.

Priča nam to mama koja je htjela ostati anonimna budući da je, ma koliko to apsurdno zvučalo, prekršila zakon i zatajila državi rođenje drugog djeteta. Dodatni apsurd je, kaže, što bi rodiljski dobivala kao nezaposlena osoba, a zapravo je zaposlena jer njeguje svoje prvo, bolesno dijete, 24 sata na dan.

Drugoj majci, koja je otišla na rodiljski dopust, nije jasno kako država može kršiti vlastite zakone.

- Otišla sam na rodiljski, ali sam cijelo vrijeme radila skrbeći o bolesnom djetetu, a na moje mjesto nije došla zamjena. Kako je moguće u isto vrijeme biti na rodiljskom i raditi – pita se dodajući kako se osjeća diskriminirano.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Majke bolesne djece koje imaju status njegovateljica ostaju bez njega ako rode drugo dijete. Zbog toga mnoge prešućuju državi da su rodile još djece i na taj način se štite od diskriminacije te izbjegavaju komplicirane birokratske zavrzlame. Zakon nalaže da žena mora na obavezni rodiljski dopust 28 dana prije porođaja te da na njemu mora ostati 70 dana nakon porođaja, što vrijedi za sve trudnice, pa tako i za majke njegovateljice koje već imaju bolesno dijete i za njega ostvaruju status.

Majke njegovateljice s prvim danom rodiljskog dopusta u potpunosti gube pravo na status njegovatelja, a prije nego što prekinu rodiljski, moraju ponovno podnositi zahtjev za ostvarivanje statusa te iznova prolaziti cjelokupnu višemjesečnu proceduru odobrenja statusa.

Tako, naime, propisuje Zakon o socijalnoj skrbi. Dobiti status nije jednostavno. U Centar za socijalnu skrb treba odnijeti gomilu papira. Nakon toga treba čekati rješenje, što traje minimalno nekoliko mjeseci. Apsurd je to veći što je majka svu tu dokumentaciju već predala prvi put kad je tražila status, a njezino bolesno dijete i dalje postoji, u istom zdravstvenom stanju. Predsjednica udruge Sjena, Sabina Lončar, kaže kako je prirodno da i majke njegovateljice žele rađati i imati još djece. No u znatno su lošijem položaju nego ostale zaposlene majke.

- Dugo upozoravamo na manjkavosti dijela zakona kojim je regulirano pravo na status njegovatelja – kaže Sabina Lončar dodajući da bi status u vrijeme rodiljskog trebalo staviti u svojevrsno mirovanje.

‘Ako su okolnosti ostale nepromijenjene, centri za socijalnu skrb riješit će to žurno’

U Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kažu da, prema Zakonu o radu, radnici imaju pravo povratka na poslove koje su radili prije rodiljskog. Ističu ipak da se, prema istom zakonu, majke njegovateljice ne smatraju radnicama te da mogućnost mirovanja statusa nije moguća budući da nije predviđena Zakonom o socijalnoj skrbi. Napominju da će razmotriti mogućnost mirovanja statusa u prijedlogu novog zakona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.