Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
148 komentara

Marić je 'poludio' na poreznike: Ne kažnjavajte sitne prekršaje!

Računovođe i obrtnici su upozorili Marića da je njemu podređena Porezna uprava krenula u represiju i piše kazne od 8000 do 35.000 kuna zbog jednog slova pogrešno upisanog u sustav

Foto: M.Habljak/Pixsell
148 komentara

Ipak se kreće. Nakon što je Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske u dva navrata  upozorila ministra financija Zdravka Marića da Porezna uprava nemilosrdno kažnjava obrtnike zbog banalnih prekršaja, ministar je ipak dao naputak na internim kolegijima da se to ne radi.

ZDRAVKO MARIĆ: 'Iduća godina je reformska, u fokusu će nam biti zdravstvo'

Ove jeseni sve je više obrtnika koji se javljaju medijima zbog drakonskih kazni, primjerice malog ili velikog slova na fiskalnom računu zbog kojih dobivaju kazne od 8000 do 35.000 kuna. RTL je objavio i svježi primjer u kojem je zbog pogrešnog slova u oznaci poslovnog prostora, pekar s Murtera platio kaznu od 50.000 kuna, a postoji još čitav niz sličnih slučajeva.

Nekome je taj iznos godišnja dobit, pa su drakonske kazne zbog sitnih propusta nekima znače i ključ u bravu. Porezna uprava je lakonski odgovorila da radi svoj posao i da žele samo spriječiti prijevare jer je uočen manji broj računa naspram procijenjenog rasta potrošnje. Naravno, nikao nije isto ako netko ne izdaje račune ili osniva nove tvrtke kako bi izbjegavao plaćanje poreza naspram pogrešno upisanog slova u sustavu e-porezne.

Croatia's Minister of Finance Maric is seen at the government building  in Zagreb 'ZNAČAJNI ISKORAK' Marić: Refinanciranjem dugova uštedjeli smo bar 800 mil. kn

Zdravko Zrinušić, ravnatelj Porezne uprave je inače i pomoćnik ministra Marića.

- Ministar je prilično poludio na takva kažnjavanja i opet im je ponovio da se zakon mora poštovati, ali da budu obazrivi prema bagatelnim prekršajima. On ne odobrava taj pristup, a pogotovo kazne zbog malog ili velikog slova. Ne može ministar znati što radi svaki inspektor na terenu, može samo apelirati na porezne inspektore - kaže nam sugovornik iz Ministarstva financija.

Ipak, Zrinušić je podređeni ministru, pa ako se ovakve kazne za bagatelne prekršaje nastave, onda ili je to neposluh ministru ili samo u Ministarstvu financija žele ostaviti dojam da ministar to ne podržava, a prešutno tolerira.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message