Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
98 komentara

Marić mora državi vratiti novac isplaćen obitelji ubijenog civila

Županijski sud u Splitu presudio je da je Veljko Marić (68) iz Grubišnog Polja dužan vratiti novac koji je država isplatila obitelji žrtve njegovog ratnog zločina

Michael Palijan/VLM
Foto: Michael Palijan/VLM
98 komentara

Veljko Marić je 2011. u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora za ubojstvo civila Petra Slijepčevića, pred njegovom ženom u njihovoj obiteljskoj kući, s više hitaca u tijelo 1991. selu Rastovac, gdje se nalazio kao pripadnik 57. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Grubišno Polje.

Robert Anić/PIXSELL | Autor: Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Nakon služenja dijela kazne u Sremskoj Mitrovici, 2015. na služenje ostatka kazne je izručen Hrvatskoj, nakon što je država priznala i preuzela osuđujuću presudu. Potom je 2016. Općinski sud u Bjelovaru ženi pokojnika dodijelio naknadu štete od 220.000 kuna, a sinu još 150.000 kuna, koje je, uz još 55.000 kuna sudskih troškova, platila Republika Hrvatska, piše Slobodna Dalmacija.

Županijski sud u Splitu tu je presudu potvrdio 2017. Na temelju toga, njegova kći se, kao nasljednica polovice majčinog prava, naplatila ovrhom nad državnim proračunom. 

Foto: Željko Rukavina/24sata

Nakon toga država je pokrenula parnicu na Općinskom sudu u Bjelovaru protiv Marića, kako bi od njega naplatila iznos koji je morala isplatiti obitelji Slijepčević.

Prva, nepravomoćna, presuda donesena je za naknadu štete isplaćene kćeri, tj. za polovicu iznosa dodijeljenog majci. Radi se o 110.000 kn, a tome je dodano 15.000 kn od troškova vođenja originalne parnice i još 25.356 kn troškova u ovom postupku. 

Mariću još prijeti nadoknada druge polovice isplate koju je od majke naslijedio sin, a potom i iznos koji je njemu zasebno dodijeljen, uz 25.000 kn sudskih troškova u tom postupku.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message