News

Komentari 45

Marić o porukama Žalac i Rimac i susretu s Bašićem: Mi kredite ne rješavamo na takav način

Marić o porukama Žalac i Rimac i susretu s Bašićem: Mi kredite ne rješavamo na takav način

Ministar Zdravko Marić je rekao da susret s Milenkom Bašićem nije jedini s poduzetnikom koji aplicira za kredit i da on jedino i može poslušati. Kaže i da je svaki dan izložen raznim pritiscima i inicijativama

Ministar financija Zdravko Marić u Vukovaru je danas komentirao sastanak s vlasnikom vjetroelektrana Milenkom Bašićem koji je tražio kredit HBOR-a te je rekao kako to nije jedini primjer gdje se sastao s investitorom ili poduzetnikom koji ima namjeru aplicirati za kredit.

- Cilj je poslušati i to je to - rekao je Marić koji je dodao da mu je kao predsjedniku Nadzornog odbora HBOR-a zadaća propisana zakonom o HBOR-u i zakonom o trgovačkim društvima, a da je i zadaća javnih službenika biti otvoren na dijalog s poduzetnicima i građanima. 

Dodao je da je cilj i zaštititi banku i upravu da rade nepristrano i sukladno najboljoj bankarskoj praksi i zakonima. 

- Kredit je odobren tek nakon što su ispunjeni svi uvjeti - niži iznos, veće učešće i kamatna stopa nešto iznad programa, ali u skladu s programom EU. Kredit se uredno otplaćuje i siguran sam da će se uredno vratiti - rekao je Marić. 

O okolnostima i iznosima kredita od 80 milijuna kuna, Marić je naglasio da treba to raščlaniti jer su postojale faze u implementaciji. Tako je istaknuo da je prvo bilo 30 milijuna, a potom 50 uz sudjelovanje komercijalne banke.

Na pitanje oko poruka i pritisaka rekao je da je svakodnevno izložen svakakvim vrstama inicijativa i pritisaka. Naglašava da je njegova dužnost raditi u interesu poreznih obveznika i države.

- Ne mogu komentirati poruke. Nema tu nikakve tajnovitosti i nečega što bi pobuđivalo sumnju. Nije ni prvi ni zadnji sastanak da čujem što netko ima za reći i to je maksimalno što može netko dobiti. Jedina stvar je da mogu preporučiti sastanak. Ne rješavamo mi kredite na taj način - rekao je Marić.

Najčitaniji članci