News

Komentari 84

Zašto je ministar financija Marić tražio da se nasamo nalazi s vlasnikom vjetroelektrana?

Zašto je ministar financija Marić tražio da se nasamo nalazi s vlasnikom vjetroelektrana?

Zbog spornih kredita HBOR-a i HPB-a proširene su istrage protiv Josipe Rimac i Gabrijele Žalac, a poruke otkrivaju da je ministar financija tražio da se sam nađe s Milenkom Bašićem koji je tražio kredite

Ministru financija Zdravku Mariću u siječnju 2019. godine u nizu poruka s Josipom Rimac stigla je i ona u kojoj mu je javila da je razgovarala s vlasnikom vjetroelektrana Milenkom Bašićem. On je, otkriva Telegram, tražio od Marića da ga primi na pet minuta kako bi dogovorili 'dinamiku i model'.

Susreli su se tri dana kasnije u Marićevu kabinetu, a on je Rimac na pitanje tko treba doći odgovorio da Bašića želi vidjeti nasamo.

Kako se navodi, razlog sastanka bio je veliki kredit koji je Bašić tražio, a imao je problema s HBOR-om. Iako su iz HBOR-a prije tog sastanka stizali negativni komentari oko Bašićevih zahtjeva, dva tjedna kasnije dobio je ponudu na 80 milijuna eura. 

Inače, Marić je tada bio šef Nadzornog odbora banke koja je odobravala državne kredite. Telegram piše i kako je Rimac molila za pomoć i oko drugog kredita, od 15 milijuna eura od HPB-a. Upravo zbog tih kredita je proširena istraga protiv Rimac, a osumnjičena je i Gabrijela Žalac. 

Ministar Marić bi ove navode i pitanja oko sastanka mogao komentirati danas u Vukovaru.

Najčitaniji članci